wtv.pl > Gastronomia

Gastronomia

gastronomia

waldemar-brandt-yzwKXsjYyDk-unsplash
05.04.2022 15:29 Paradoks gastronomii: “nie ma komu pracować!”

Branża restauracyjna od października jest zamknięta. To jedna z gałęzi gospodarki, które w wyniku restrykcji ucierpiały najbardziej. Ciągły brak informacji, lokale upadające jeden za drugim i opóźnienia w wypłacaniu wynagrodzeń zmusiły tysiące ludzi w kraju do zmiany branży. Rząd zapowiedział, że restauracje będą mogły otworzyć ogródki już 15 maja, natomiast chętnych do pracy brak. Jak to możliwe?- Jeśli jesienią zacznie się kolejna fala pandemii, znowu będziemy w ciężkiej sytuacji - mówi Wiktoria, kelnerka z Warszawy.- Wielu kelnerów musiało zmienić pracę. Pomoc z tarczy była znikoma, szczególnie dla pracowników na śmieciówkach. Jedna koleżanka dostała zapomogę w wysokości 21 złotych - dodaje. (function veedmoPlayer(j) { (function veedmoEl() { var elem = document.querySelector(j.query_selector); if (elem) { if (!window.veedmoLoad) { window.veedmoLoad = []; var script = document.createElement('script'); script.onload = function() { for (var i = 0; i