EFSA poinformowało, że popularny dodatek do żywności nie jest jednak bezpieczny
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zdecydował się na przekazanie oficjalnego ostrzeżenia w związku z używaniem barwnika E171. Okazuje się, że może spożywanie produktów, gdzie znajduje się on w składzie stanowić może zagrożenie dla zdrowia. Sytuacja jest na tyle poważna, iż dwutlenek tytanu, czyli właśnie E171 jest często wykorzystywany przez producentów. Spotkać go można w słodyczach, lodach, a nawet majonezie.
Okazuje się, że popularny składnik wielu uwielbianych produktów, barwnik E171, jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. EFSA wystosowała oficjalny komunikat w tej sprawie. Wcześniej obiekcje względem używania go w produktach spożywczych wyraziła Francja.
Podwaliną do krytycznego stosunku ekspertów względem barwnika E171 są wyniki badań przeprowadzonych na szczurach. Wszystko wskazuje na to, że również ludzie mogą być narażeni na poważne skutki zdrowotne w przypadku długotrwałego stosowania. Możliwe, że już niedługo używanie dwutlenku tytanu nie będzie legalne.
EFSA uznaje barwnik E171 za niebezpieczny dla zdrowia
Największą kontrowersją związaną z barwnikiem E171 będzie to, że nie jest to niszowy składnik w wielu produktach. To właśnie dwutlenek tytanu odpowiedzialny za ich zabielanie.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności po przeanalizowaniu otrzymanych wyników badań postanowił jednak pójść w ślady Francji i orzec, że dwutlenek tytanu nie jest już uznawany za bezpieczny dodatek używany w procesie produkcji. Związane jest to z możliwymi skutkami niepożądanymi w aspekcie zdrowotnym konsumentów.
Okazuje się bowiem, że przeprowadzone na szczurach badania dowiodły możliwe działanie rakotwórcze w związku ze spożyciem barwnika E171. Dodatkowo u zwierząt miały zostać stwierdzone negatywne skutki w mikrobiomie jelitowym. To jednak nie koniec krytycznych pod adresem dwutlenku tytanu uwag.
Barwnik E171 może zagrażać naszemu DNA?
Z wiadomości przekazanych przez EFSA wynika, iż praktycznie nie jest możliwe ustalenie, jaka dawka dwutlenku tytanu w danym produkcie jest bezpieczna dla zdrowia konsumenta. W badaniach wykazano bowiem, że barwnik E171, a właściwie jego nanocząsteczki mogą przejawiać cechy genotoksyczne.
Znaczy to, iż produkty, gdzie producent w procesie ich tworzenia użył barwnika E171, mogą powodować uszkodzenia DNA. Gdzie znaleźć można dwutlenek tytanu? Lista jest naprawdę długa.
Co ciekawe Francja już w poprzednim roku zdecydowała się zakazać używania barwnika E171 w produktach spożywczych. Miało to miejsce po tym, jak tamtejsza agencja ANSES potwierdziła jego szkodliwość.
Gdzie występuje barwnik E171?
Nie jest to niszowy składnik pomagający producentom podbić biel swoich produktów. Dwutlenek tytanu to nieodłączny dodatek do gum do żucia, majonezów, czy słodyczy. To dzięki niemu białe fragmenty są śnieżnobiałe.
Dodatkowo można znaleźć go na liście użytych składników również w kosmetykach (np. w paście do zębów), czy części leków. Wszystko wskazuje na to, że chociaż nie jest jeszcze zakazane używanie go na terenie Europy, to podjęte zostaną takie kroki.
Byłeś świadkiem zdarzenia, które powinniśmy opisać? Napisz maila na adres [email protected]. Przyjrzymy się sprawie.
Artykuły polecane przez redakcję WTV:
Źródło: Onet / Twoje Zdrowie RMF FM