wtv.pl
Sanepid

WTV

Sanepid ostrzega: Bakterie salmonelli na skorupkach jaj popularnego producenta

22 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Alan Wysocki

Udostępnij:

Sanepid właśnie wydał ostrzeżenia dotyczące popularnego produktu. W wielu jajkach wykryto bakterie salmonelli. Produkty właśnie jest wycofywany z obrotu. Warto się zainteresować i dokładnie sprawdzić zawartość lodówek.

Dziś, 22 kwietnia na oficjalnej stronie sanepidu poinformowano o efektach kontroli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Na powierzchni skorupek jaj wykryto i potwierdzono obecność pałeczek Salmonelli. Doszło do przeprowadzenia szczegółowej analizy ryzyka dla jajek z tą samą datą minimalnej trwałości. Produkty zakwalifikowano do wycofania z rynku.

Przedstawiciele organu deklarują, iż spożycie objętych ostrzeżeniem jaj bez zastosowania odpowiedniej obróbki może doprowadzić do wystąpienia salmonellozy, wiążącej się z wyjątkowo dotkliwymi objawami. 

Sanepid właśnie wydał ważne ostrzeżenia. Chodzi o salmonellę

Kontrolerzy natychmiastowo poinformowali hurtownie o konieczności wycofania jaj z obrotu i zwrócenia ich prosto do producenta. Prace nadzoruje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie. "Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - przypominają przedstawiciele sanepidu. 

Salmonelloza może wywoływać objawy takie jak silna biegunka, nudności, wymioty, gorączka lub stan podgorączkowy, a także niezwykle charakterystyczne, silne oraz kurczowe bóle brzucha. Każdy, kto odnotuje podobne dolegliwości powinien natychmiastowo zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu. 

Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje dotyczące jaj objętych ostrzeżeniem Głównego Inspektora Sanitarnego.

  • Produkt – "Jaja na śniadanie" AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 sztuk. Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021. Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301. Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

  • Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 sztuk. Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021. Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301. Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

  • Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 sztuk. Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021. Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301. Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Poniżej przedstawiamy zdjęcia udostępnione przez kontrolerów za pośrednictwem oficjalnej strony Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Na fotografiach widzimy dokładnie, jak wyglądają opakowania jaj, objęte specjalnym ostrzeżeniem.

Byłeś świadkiem zdarzenia, które powinniśmy opisać? Napisz maila na adres wtv@iberion.pl. Przyjrzymy się sprawie.

Artykuły polecane przez redakcję WTV:

  • Masowe kontrole policji w majówkę. Posypią się mandaty

  • Kampania strachu. Jak politycy partii rządzącej operują lękami Polaków?

  • Wdowa po Krzysztofie Krawczyku mówi, jak radzi sobie ze stratą

Źródło: [GOV]

Podobne artykuły

Google Maps

Polska

Zbrodnia w Borowcach. Sąsiad opowiedział więcej o Jacku Jaworku. Mężczyzna miał spore problemy

Czytaj więcej >
W jednym z mieszkań w Międzyborzu policja odkryła zwłoki kobiety. Obok niej znajdowała się dwójka dzieci

Polska

Rodzeństwo zamknięte w mieszkaniu ze zmarłą matką. Dramat w woj. dolnośląskim

Czytaj więcej >

Polska

Lubelskie. Nie żyje 24-letni motocyklista, policja wydała apel

Czytaj więcej >
ARKADIUSZ ZIOLEK/East News - zdjęcie ilustracyjne

Polska

Tragiczne skutki sobotniej burzy. Zniszczenia widoczne są w całej Polsce

Czytaj więcej >

Polska

Silne burze i deszcz w całej Polsce. IMGW wydało ostrzeżenia

Czytaj więcej >
W sobotę wieczorem w Poznaniu doszło do tragicznego wypadku. Nie żyją dwie osoby

Polska

W Poznaniu w aucie spłonęły dwie osoby. Wcześniej kierowca uderzył w słup trakcyjny

Czytaj więcej >