wtv.pl > Gospodarka > GIS ostrzega: Wykrycie bakterii Salmonella w partii sezamu łuskanego
Konrad Wrzesiński
Konrad Wrzesiński 19.03.2022 08:52

GIS ostrzega: Wykrycie bakterii Salmonella w partii sezamu łuskanego

EN 01418123 0475
Fot. Jakub Kaminski/East News

GIS wydał pilne ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Salmonella z gr. C1 w partii sezamu łuskanego firmy Helio. Jego spożycie grozi ryzykiem zatrucia pokarmowego. Partię wycofano już ze sprzedaży.

– W próbce sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.

Bakterię wykryto w jednej z pięciu badanych prób.

Pilne ostrzeżenie GIS

GIS przestrzega, że spożycie produktu związane jest z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Zwłaszcza jeśli nie będzie poddany on poprzednio obróbce termicznej.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu – Sezam łuskany HELIO, 200 g Numer partii: 65112 Data minimalnej trwałości: 09.2022 Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów Kraj pochodzenia - Nigeria

>
>

Zdjęcia: GIS

Produkt wycofany ze sprzedaży

GIS przekazał, że po przekazaniu informacji o wykryciu Salmonelli firmie Helio S.A spółka natychmiast podjęła decyzję o wycofaniu wspomnianej partii. O fakcie poinformowano też konsumentów.

Dalsze postępowanie, które pozwoli wyjaśnić sprawę, prowadzone jest przez urzędników GIS.

Osoby, które posiadają w domu partię Sezamu łuskanego Helio, nie powinny go spożywać – zastrzegł w komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny.

Byłeś świadkiem zdarzenia, które powinniśmy opisać? Napisz maila na adres [email protected] Przyjrzymy się sprawie.

Artykuły polecane przez redakcję WTV:

Źródło: WTV, Zdjęcie: WTV