Uwaga, sanepid wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Nie należy spożywać partii popularnej przekąski
Decyzję o wycofaniu wadliwej partii po kontroli sanepidu podjęła firma MAKAR BAKALIE Sp. z. o. o.
Sanepid zwrócił uwagę na wadliwą partię popularnej przekąski. Sprawdź, czy nie masz jej w domu
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie partii trzech rodzajów popcornu firmy Makar. Badania sanepidu wykazały, że ziarna kukurydzy znajdującej się w paczkach były zarażone toksyną deoksyniwalenol wytwarzaną przez grzyby z rodzaju Fusarium.
Deoksyniwalenol jest jedną z możliwych przyczyn występującej choroby kukurydzy i innych zbóż zwanej fuzariozą. Choroba atakuje rośliny, powodując ich obumieranie. Jednak prócz niszczenia plantacji, ma również inne niepokojące właściwości.
Porażone ziarno jest niebezpieczne przy spożyciu zarówno dla zwierząt, jak i dla ludzi. Może powodować brak apetytu i ostre biegunki.
Dokładne szczegóły dot. produktu pozwolą sprawdzić, czy przypadkiem nie mamy akurat tego produktu w naszych domach, bo wycofywanie go z rynku wciąż jest w toku.
Nazwa produktu: Makar Bakalie Popcorn ziarno kukurydzy do prażenia, w opakowaniach 100 g, 300 g, 500 g, 1 kg
Numer partii: 6447 XXXX (gdzie XXXX oznacza 4 dowolne cyfry)
Kraj pochodzenia: Węgry
Najlepiej spożyć przed końcem: 12.2021 oraz 09.2021
Producent: MAKAR BAKALIE Sp. z o.o. Sp.k. ul. Krakowska 74, 40-391 Katowice
źródło: [gov.pl]
Warto kontrolować to, co jemy
Kontrole żywności przeprowadzane przez sanepid pozwalają szybko dowiedzieć się, czy mamy do czynienia z jakimiś nieprawidłowościami. Zazwyczaj w momencie, w którym pojawia się ogłoszenie o kontroli, produkt zostaje wycofany z rynku i konsumenci nie mają już do niego dostępu.
Może się jednak okazać, że jakimś sposobem kontrola przebiegła już jakiś czas po tym, jak feralny produkt zagościł na rynku i zdążył zostać kupiony. To właśnie dlatego warto sprawdzać numery partii konkretnych dóbr, które kupiliśmy.
Należy również pamiętać, że sanepid zazwyczaj informuje o liczbie próbek badawczych, w których pojawiły się niepokojące bakterie, grzyby, itp. Czasami jest to jedynie jedna na parę próbek w badaniu jednej serii. Mimo tego należy jednak zachować pełną ostrożność.
Jeśli zdarzyło się, że produkt, na który trafiliśmy, był przypasowany do wystawionego przez GIS ostrzeżenia, a zdarzyło się nam go spożyć, należy zgłosić się do lekarza, w szczególności, jeśli wystąpiły u nas niepokojące objawy.
źródło: [gov.pl]
Artykuły polecane przez redakcję WTV: