wtv.pl

WTV.pl

Jak przejść na weganizm? Co jeść, jak zacząć? Wyjaśniamy

19 Marca 2022

Autor tekstu:

Michalina Kobla

Jak przejść na weganizm? Co jeść, kiedy z naszej diety wykluczymy mięso oraz nabiał? Te pytania zadaje sobie wiele osób, którym szczególnie leży na sercu zarówno los zwierząt, jak i planety. Niewtajemniczonym przypominamy, że wytwarzanie produktów pochodzenia zwierzęcego wiąże się z gigantycznymi zużyciem wody oraz emisji gazów cieplarnianych. 

Jak przejść na weganizm? Jak zacząć?

Na początku powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego chcemy zmienić swoje nawyki żywieniowe. Oczywiście ten artykuł ma mieć wyłącznie funkcję pomocniczą dla osób, rozpoczynających swoją przygodę z weganizmem, a nie forsować dietę roślinną, jako rozwiązanie, na które zdecydować się musi każdy. Jeśli jednak brakuje wam jeszcze argumentów za odrzuceniem produktów odzwierzęcych, pamiętajcie, że produkcja mięsa i nabiału przyczynia się do deforestacji oraz podwyższania średniej temperatury na ziemi. 

Czy weganizm jest zdrowy?

Korzyści zdrowotne płynące z weganizmu uznać możemy za kolejny argument na rzecz tej diety. Choć nie są one spektakularne to wiemy, że dieta wegańska zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy. Jest to naturalną konsekwencją ograniczenia spożycia mięsa i nabiału. Należy przy tym pamiętać o odpowiednim zbilansowaniu diety - powinniśmy na tyle, na ile to możliwe, różnicować spożywane produkty. 

Ważne! Jeśli chorujecie na choroby przewlekłe, związane z układem pokarmowym, koniecznie skonsultujcie z lekarzem decyzję o zmianie diety. 

Czym się różni weganizm od wegetarianizmu?

Wegetarianizm zakłada wykluczenie z diety wyłącznie mięsa a weganizm - nabiału i większości produktów odzwierzęcych. Różne osoby inaczej będą podchodzić np. do spożywania miodu. Weganizm zazwyczaj wychodzi poza kuchnię a osoby, decydujące się na ten styl życia, bojkotują wykorzystywanie zwierząt przy produkcji ubrań, kosmetyków, i wielu innych towarów. Trudno tutaj jednak o zasadę - wegetarianie mogą spożywać nabiał, ale rezygnować z jajek (np. osoby wyznające Sikhizm), a niektórzy weganie spożywać owady (ich wykorzystywanie, podobnie jak w przypadku miodu, jest przedmiotem dyskusji etycznych).

Co jedzą weganie? Jak przejść na weganizm? Co jeść?

Symbolami weganizmu stały się hummus i tofu - pasta z ciecierzycy i twaróg sojowy. Wielu wegan nie będzie potrzebowało szczególnych zamienników mięsa czy nabiału, bo wystarczą im przygotowywane na różne sposoby warzywa, owoce czy produkty zbożowe. Jeśli jednak chcecie przejść na weganizm, ale trudno wam wyobrazić sobie życie bez niektórych “tradycyjnych” produktów, na rynku znajdziecie wiele ich roślinnych odpowiedników.

Za ważne przykłady posłużyć tutaj mogą: mleko (w wersji sojowej, owsianej, ryżowej, kokosowej), smarowidła (wszelkiej maści masła orzechowe), jogurty i śmietany (sojowa, ze słonecznika), czy zamienniki jajek (“tofucznica”, czy siemię lniane przy wypiekach).

Smak mięsa doskonale imitować mogą grzyby i niektóre, zwłaszcza odpowiednio doprawione, warzywa. Weganie i wegetarianie mają dobrze opracowane panierowanie plastrów cukinii, bakłażana, czy nawet pomidorów.

Tagi:

Globalne OcieplenieEkologia

Podobne artykuły

Ekologia

Najbardziej realistyczna wizja końca świata (TYLKO U NAS)
Czytaj więcej >

Ekologia

Lody Milka wycofywane ze sklepów. Mają zawierać szkodliwą substancję
Czytaj więcej >

Ekologia

Foka próbowała wyjść na brzeg, by odpocząć. Plażowicze skutecznie uniemożliwili jej wejścia na plażę
Czytaj więcej >

Ekologia

Roślina, którą łatwo pomylić z pietruszką lub pasternakiem. Jej spożycie doprowadzi do bolesnej śmierci
Czytaj więcej >

Ekologia

Urządzamy eko biuro - o czym mowa w praktyce?
Czytaj więcej >

Ekologia

Spożywasz jedzenie, które powinno być nielegalne
Czytaj więcej >
Michalina Kobla

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Ekologia

Ekologia

Artykuł Sponsorowany

Zabierz mnie do Nibylandii – niezapomniany rejs w stylu eko
Czytaj więcej >
Ekologia

Anna Dymarczyk

Leśnicy alarmują. Zagrożenie pożarowe w siedmiu województwach
Czytaj więcej >
Ekologia

Anna Dymarczyk

Sinice znowu w Bałtyku. Trzeba bardzo uważać
Czytaj więcej >
Ekologia

Agata Jaroszewska

Uwaga na barszcz Sosnowskiego. Latem dochodzi do wielu niebezpiecznych poparzeń
Czytaj więcej >
Ekologia

Konrad Wrzesiński

Trwa inwazja guniaka czerwczyka. Najgorzej jest na Śląsku
Czytaj więcej >
Ekologia

Agata Jaroszewska

Kleszcz obrzeżek gołębi żywi się także na ludziach. Wiele osób nie ma świadomości zagrożenia
Czytaj więcej >