Najlepsze cukiernia w Polsce? Ranking pączkarni
11 lutego obchodzimy Tłusty Czwartek
W cukierniach w całej Polsce można kupić pączki
Sporządzane są rankingi najlepszych cukierni i pączkarni
Tłusty Czwartek to nietypowe święto obchodzone na całym świecie. Jak podaje onet.pl, początki święta sięgają zamierzchłych czasów, kiedy było ono częścią obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Z okazji końca zimy pączki jedzono już w starożytnym Rzymie.
Jak pisze dla "Wysokich Obcasów" Małgorzata Minta, rzymski mówca i polityk Kato Starszy zamieścił w swoich zapiskach przepis na wypiek zwany "globi", który można uznać za prototyp dzisiejszych pączków. Składnikami ciasta, z którego wypiekano "globi", były mąka pszenna i ricotta, a spożywano je z miodem.
Do Polski zwyczaj ten zawitał na dobre w wieku XVII, przez dłuższy czas rozpowszechniony był jednak głównie w miastach i na dworach. Na wsi Tłusty Czwartek zaczęto obchodzić w wieku XIX. Jak podaje onet.pl, towarzyszyło temu przekonanie, że kto nie zje tego dnia ani jednego pączka, temu w nadchodzącym roku los nie będzie sprzyjać.
Staropolski Tłusty Czwartek pod względem kulinarnym znacznie odbiegał jednak od dzisiejszego. Według portalu onet.pl pączki przygotowywano wtedy nie na słodko, lecz z mięsnym nadzieniem, a zapijano je wódką. Obecnie Tłusty Czwartek obchodzony jest w ostatni czwartek przed Wielkim Postem.
W której cukierni zjemy najlepsze pączki?
Współcześnie Wielki Czwartek niewiele ma już wspólnego ze świętowaniem kresu zimy, jednak dla wielu z nas pozostaje okazją do spróbowania wykwintnych wypieków cukierni i pączkarni, które prześcigają się w innowacjach w tej dziedzinie.
Jak wskazuje w artykule dla "Wysokich Obcasów" Małgorzata Minta jedne z najlepszych pączków we Wrocławiu znajdziemy w Cukierni Gigi, która oferuje między innymi pączki z konfiturą z róży lub z malin, a nawet - z kremem pistacjowym.
Jeśli chodzi o stołeczne cukiernie, w rankingach przoduje lokal "Kukułka" przy ul. Mokotowskiej 52, gdzie dostaniemy pączki z nadzieniem malinowym oraz z kremem z ziarna tonka, a poza tym przysmaki takie jak sernik wiedeński czy drożdżówki z owocami.
W plebiscycie na Najlepszego Pączka Warszawy 2021 "Kukułka" zajęła jednak III miejsce. Jak podaje onet.pl, I miejsce przypadło ex aequo cukierni "Miss Mellow" za pączki z nadzieniem różano-malinowym oraz Cukierni Baja za pączki wegańskie.
Na II miejscu rankingu znalazła się Cukiernia Lukullus, której pączek był zdaniem jurorów "najbardziej wyważony". Jeśli chodzi o Poznań, według Małgorzaty Minty z "Wysokich Obcasów" przoduje tam cukiernia "Dziewczyny i słodycze", a w Krakowie numerem jeden jest lokal "Słodko i czule".
Źródło: wysokieobcasy.pl, onet.pl, gazeta.pl
Artykuły polecane przez redakcję WTV:
Czerwona farba na twarzy Jana Pawła II na plakatach. Zdewastowano wystawę w Berlinie
Ujawniono przeszłość prawej ręki Kaczyńskiego. Wyszły na jaw niewygodne fakty z jego życia