wtv.pl > Polska > Najlepsze cukiernia w Polsce? Ranking pączkarni
Julian Bakuła
Julian Bakuła 19.03.2022 08:24

Najlepsze cukiernia w Polsce? Ranking pączkarni

wtv
WTV.pl
  • 11 lutego obchodzimy Tłusty Czwartek

  • W cukierniach w całej Polsce można kupić pączki

  • Sporządzane są rankingi najlepszych cukierni i pączkarni

Tłusty Czwartek to nietypowe święto obchodzone na całym świecie. Jak podaje onet.pl, początki święta sięgają zamierzchłych czasów, kiedy było ono częścią obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Z okazji końca zimy pączki jedzono już w starożytnym Rzymie.

Jak pisze dla "Wysokich Obcasów" Małgorzata Minta, rzymski mówca i polityk Kato Starszy zamieścił w swoich zapiskach przepis na wypiek zwany "globi", który można uznać za prototyp dzisiejszych pączków. Składnikami ciasta, z którego wypiekano "globi", były mąka pszenna i ricotta, a spożywano je z miodem.

Do Polski zwyczaj ten zawitał na dobre w wieku XVII, przez dłuższy czas rozpowszechniony był jednak głównie w miastach i na dworach. Na wsi Tłusty Czwartek zaczęto obchodzić w wieku XIX. Jak podaje onet.pl, towarzyszyło temu przekonanie, że kto nie zje tego dnia ani jednego pączka, temu w nadchodzącym roku los nie będzie sprzyjać.

Staropolski Tłusty Czwartek pod względem kulinarnym znacznie odbiegał jednak od dzisiejszego. Według portalu onet.pl pączki przygotowywano wtedy nie na słodko, lecz z mięsnym nadzieniem, a zapijano je wódką. Obecnie Tłusty Czwartek obchodzony jest w ostatni czwartek przed Wielkim Postem.

W której cukierni zjemy najlepsze pączki?

Współcześnie Wielki Czwartek niewiele ma już wspólnego ze świętowaniem kresu zimy, jednak dla wielu z nas pozostaje okazją do spróbowania wykwintnych wypieków cukierni i pączkarni, które prześcigają się w innowacjach w tej dziedzinie.

Jak wskazuje w artykule dla "Wysokich Obcasów" Małgorzata Minta jedne z najlepszych pączków we Wrocławiu znajdziemy w Cukierni Gigi, która oferuje między innymi pączki z konfiturą z róży lub z malin, a nawet - z kremem pistacjowym.

Jeśli chodzi o stołeczne cukiernie, w rankingach przoduje lokal "Kukułka" przy ul. Mokotowskiej 52, gdzie dostaniemy pączki z nadzieniem malinowym oraz z kremem z ziarna tonka, a poza tym przysmaki takie jak sernik wiedeński czy drożdżówki z owocami.  

W plebiscycie na Najlepszego Pączka Warszawy 2021 "Kukułka" zajęła jednak III miejsce. Jak podaje onet.pl, I miejsce przypadło ex aequo cukierni "Miss Mellow" za pączki z nadzieniem różano-malinowym oraz Cukierni Baja za pączki wegańskie.

Na II miejscu rankingu znalazła się Cukiernia Lukullus, której pączek był zdaniem jurorów "najbardziej wyważony". Jeśli chodzi o Poznań, według Małgorzaty Minty z "Wysokich Obcasów" przoduje tam cukiernia "Dziewczyny i słodycze", a w Krakowie numerem jeden jest lokal "Słodko i czule".

Źródło: wysokieobcasy.pl, onet.pl, gazeta.pl

Artykuły polecane przez redakcję WTV: