wtv.pl Polska Sanepid ostrzega: Bakterie salmonelli na skorupkach jaj popularnego producenta
WTV

Sanepid ostrzega: Bakterie salmonelli na skorupkach jaj popularnego producenta

19 marca 2022
Autor tekstu: Alan Wysocki

Dziś, 22 kwietnia na oficjalnej stronie sanepidu poinformowano o efektach kontroli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Na powierzchni skorupek jaj wykryto i potwierdzono obecność pałeczek Salmonelli. Doszło do przeprowadzenia szczegółowej analizy ryzyka dla jajek z tą samą datą minimalnej trwałości. Produkty zakwalifikowano do wycofania z rynku.

Przedstawiciele organu deklarują, iż spożycie objętych ostrzeżeniem jaj bez zastosowania odpowiedniej obróbki może doprowadzić do wystąpienia salmonellozy , wiążącej się z wyjątkowo dotkliwymi objawami.

Sanepid właśnie wydał ważne ostrzeżenia. Chodzi o salmonellę

Kontrolerzy natychmiastowo poinformowali hurtownie o konieczności wycofania jaj z obrotu i zwrócenia ich prosto do producenta. Prace nadzoruje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie. " Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami " - przypominają przedstawiciele sanepidu.

Salmonelloza może wywoływać objawy takie jak silna biegunka, nudności, wymioty, gorączka lub stan podgorączkowy, a także niezwykle charakterystyczne, silne oraz kurczowe bóle brzucha. Każdy, kto odnotuje podobne dolegliwości powinien natychmiastowo zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu.

Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje dotyczące jaj objętych ostrzeżeniem Głównego Inspektora Sanitarnego.

  • Produkt – "Jaja na śniadanie" AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 sztuk. Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021. Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301. Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

  • Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 sztuk. Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021. Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301. Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

  • Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 sztuk. Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021. Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301. Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Poniżej przedstawiamy zdjęcia udostępnione przez kontrolerów za pośrednictwem oficjalnej strony Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Na fotografiach widzimy dokładnie, jak wyglądają opakowania jaj, objęte specjalnym ostrzeżeniem.

Byłeś świadkiem zdarzenia, które powinniśmy opisać? Napisz maila na adres wtv@iberion.pl. Przyjrzymy się sprawie.

Artykuły polecane przez redakcję WTV:

Źródło: [GOV]

Obserwuj nas w
autor
Alan Wysocki
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@wtv.pl
polska świat polityka gospodarka gwiazdy tv pogoda opinie ekologia