wtv.pl Polska Jest ostrzeżenie GIS-u. Lidl i Biedronka wycofują dwie partie mięsa
WTV.pl

Jest ostrzeżenie GIS-u. Lidl i Biedronka wycofują dwie partie mięsa

19 marca 2022
Autor tekstu: Alan Wysocki

Inspekcja Weterynaryjna w wyniku podjętych działań wykryła salmonellę w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka. Zakład Animex Kutno rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku. Doszło już do  wyeliminowania potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego. Obecnie zaplanowano urzędowe pobranie próbek do badań produktu gotowego, surowca oraz wymazów środowiskowych. Jak wynika z informacji sanepidu, sznycel był dostępny w sklepach Biedronki .

Inspektorzy stale monitorowani proces wycofania kwestionowanych partii z obrotu.

Sieć Biedronka wraz z Lidlem musiały wycofać produkt. GIS wydał ważne komunikaty

"Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Główny Inspektorat Sanitarny podał konkretne informacje o produkcie. Jego pełna nazwa to Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G. Przedstawiono numer partii: 2** 272003053 . Termin przydatności na opakowaniach wynosił: 07.03.2021. Producentem była spółka Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno. Sznycle wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn**

Z powodu Salmonelli z grupy O:9 wycofano z obrotu także produkt, który był dostępny w Lidlu. Mowa o opakowaniach mięsa mielonego z fileta kurczaka. Waga opakowań wynosi 400G. Numer partii to 2261003858 , a termin przydatności do spożycia upływa 4 marca 2021 roku. W tym przypadku także doprowadzono już do skutecznego wyeliminowania produktu z obrotu. Przeprowadzono również kontrole, która dotyczyła tej samej spółki.

Urzędnicy ostrzegają i nie zalecają spożywania produktu, który został objęty komunikatem. Zaznaczono, że szczególnie niebezpieczne jest spożycie mięsa bez poddania go odpowiedniej obróbce termicznej . Każdy, kto odnotuje u siebie niepokojące objawy, powinien jak najszybciej umówić się na konsultacje z lekarzem pierwszego kontaktu. Obecnie można zrealizować rozmowę w formie teleporady, jednak przychodnie nie mogą odmówić przyjęcia chorego w trybie stacjonarnym.

Artykuły polecane przez redakcję WTV:

Źródło: [GOV]

</

Obserwuj nas w
autor
Alan Wysocki
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@wtv.pl
polska świat polityka gospodarka gwiazdy tv pogoda opinie ekologia