Sprzedaż produktów wege diametralnie wzrośnie. O co chodzi?
Rosnący popyt na żywność niepochodzącą od zwierząt jest szansą dla polskich producentów wkraczających dopiero na ten rynek. Wysyp produktów wegańskich jest w pewnej mierze kwestią pokoleniową . Gazeta Wyborcza opisuje działalność pani Magdy, która odziedziczyła po dziadku i ojcu fabrykę produkującą jogurty z krowiego mleka, sama jednak zajęła się produkcją jogurtów wegańskich .
- To kwestia wartości - tlumaczy pani Magda w rozmowie z Gazetą Wyborczą. Przede wszystkim jednak jest to prężnie rozwijająca się branża przynosząca realne zyski. Według Igora Sadurskiego, szefa firmy Bezmięsny, obroty jego przedsiębiorstwa wzrastają o 300 procent rocznie .
- Mamy wzrosty jak start-up technologiczny i tak też funkcjonujemy. Rok temu nawiązaliśmy współpracę z pierwszą siecią handlową, a dziś jest ich już sześć - tlumaczy Sadurski w rozmowie z Gazeta Wyborczą.
Wśród popularnej na polskim rynku żywności wegańskiej rodzimej produkcji znajdziemy poza jogurtami także "wegańskie smarowidła " przygotowywane przez firmę Wege Siostry czy wegańskie pasztety firmy Mazur Food.
Stanowisko rolników
Wzrost popularności wegańskich zamienników mięsów czy serów przyczynia się do wypierania z rynku produktów pochodzenia zwierzęcego, co wzbudza sprzeciw rolników. Nie opowiadają się oni przeciwko samej konkurencji.
- Ale imitowanie produktów mięsnych i podszywanie się pod produkty mięsne przez firmy wegańskie jest nieetyczne i jest działaniem na granicy prawa - tłumaczy w rozmowie z Gazetą Wyborczą Jerzy Wierzbicki, prezes Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Z tych względów pojawiły się pomysły, żeby wprowadzić zakaz nazywania produktów wegańskich na modłę produktów zwierzęcych . W Parlamencie Europejskim odbyło się niedawno głosowanie w tej sprawie, jednak deputowani pozostawili decyzje dotyczącej tego typu regulacji w rękach poszczególnych krajów członkowskich.
Na uwagę zasługuje fakt, że produkcję wegańskich zamienników mięsa prowadzą także sami przetwórcy mięsa. Jak wskazuje Gazeta Wyborcza, zajmujący się produkcją wędlin Sokołów pod inną marką produkuje także " wegemielone " i " wegański smalczyk ".
Źródło: Gazeta Wyborcza
Artykuły polecane przez redakcję WTV: