Są już nowe zalecenia WHO. Chcą wprowadzić zakaz handlu dzikimi, żywymi ssakami
W opublikowanym w poniedziałek dokumencie WHO - wraz ze Światową Organizacją Zdrowia Zwierząt (OIE) oraz Programem Środowiskowym Narodów Zjednoczonych (UNEP) - nawołuje kraje członkowskie do zawieszenia handlu dzikimi, żywymi ssakami - bez względu na to, czy służy on uzyskiwaniu z ich pożywienia, czy też rozmnażaniu ich.
WHO apeluje także, aby w ramach działań zapobiegawczych kraje członkowskie zamknęły działy targowe służące sprzedaży dzikich, żywych zwierząt . Tego rodzaju działania miałyby na celu powstrzymanie rozprzestrzeniania się kolejnych chorób odzwierzęcych .
Organizacja zwraca uwagę, że chociaż więszkość targów czy targowisk z żywnością na calym świecie musi dostosowywać się do wysokich standardów higieny , to jednak problemy pojawiają się w momencie dopuszczenia do sprzedaży na nich żywych, dzikich zwierząt.
WHO: targowiska sprzyjają transmisji wirusów
- Gdy dzikie zwierzęta trzymane są w klatkach czy zagrodach, zabijane i patroszone w przestrzeni targowej, przestrzeń ta ulega zanieczyszczeniu płynami ustrojowymi, odchodami i innymi nieczystościami, co wzmaga ryzyko transmisji patogenów do pracowników i klientów, potencjalnie prowadząc do przeniesienia się patogenów na inne trzymane na targowisku zwierzęta - tłumaczy WHO w dokumencie.
- Tego rodzaju otoczenie sprzyja namnażaniu się wirusów, szczególnie koronawirusów, oraz ich przechodzeniu na nowych nosicieli, w tym także na ludzi - ostrzega organizacja.
W dokumencie kraje członkowskie WHO nawoływane są w związku z tym także do wzmocnienia regulacji dotyczących standardów higienicznych i sanitarnych obowiązujących tradycyjne targowiska z żywnością włącznie z dodatkowymi obostrzeniami przeciwdziałającymi tworzeniu się tłumów w okresie pandemii koronawirusa .
Według WHO konieczne jest także wprowadzenie regulacji dotyczących hodowli dzikich zwierząt, które mają być przeznaczone do konsumpcji . Regulacje te powinny brać pod uwagę rozróżnienie na hodowlane oraz schwytane dzikie zwierzęta.
WHO, OIE i UNEP nawołują ponadto do szkolenia inspektorów żywności i inspektorów weterynaryjnych oraz do wzmocnienia informacyjnych systemów monitorowania patogenów odzwierzęcych , które zajmowałyby się zbieraniem, analizowaniem i interpretowaniem danych na temat tych patogenów w celu oceny związanego z nimi ryzyka .
Państwa członkowskie WHO powinny także zgodnie z zaleceniami organizacji prowadzić kampanie informacyjne dotyczące bezpieczeństwa żywnościowego skierowane do sprzedawców , hodowców oraz konsumentów .
Byłeś świadkiem zdarzenia, które powinniśmy opisać? Napisz maila na adres wtv@iberion.pl. Przyjrzymy się sprawie.
Źródło: WHO.int, o2.pl
Artykuły polecane przez redakcję WTV: