wtv.pl Wywiady Zapytaliśmy o to, czy rząd pomaga branży gastronomicznej. Realna pomoc nijak ma się do zapowiedzi władzy
WTV.pl

Zapytaliśmy o to, czy rząd pomaga branży gastronomicznej. Realna pomoc nijak ma się do zapowiedzi władzy

19 marca 2022
Autor tekstu: Agata Jaroszewska
  • Właściciele Cafe Bar Havana z warszawskiego Żoliborza opisują, jak realnie wygląda "pomoc" rządu dla branży gastronomicznej

  • To jeden z wielu lokali, który musiał całkowicie zmienić profil swojej pracy

  • Obroty spadły o 80%, a zarabiane pieniądze wystarczają jedynie na pokrycie kosztów bieżących oraz pensji pracowników

Na kolejnych konferencjach prasowych rząd zapewnia, że nie zostawi polskich przedsiębiorców bez pomocy . Piękne grafiki i obietnice nie wystarczają jednak branży gastronomicznej , która jest jedną z najbardziej dotkniętych kryzysem branż.

Od dawna właściciele restauracji , barów , czy kawiarni muszą funkcjonować, wydając swoje napoje oraz posiłki jedynie na wynos . Krótka, letnia przerwa od tych przepisów nie pozwoliła na odrobienie strat , a co dopiero zgromadzeniu środków na przetrwanie zimy. Żoliborska Cafe Bar Havana w rozmowie z WTV rysuje rzeczywistość tego, z czym boryka się wiele osób w kraju.

Czy rząd pomaga branży gastronomicznej?

Gorzkie słowa , jakie padają z ust właścicieli Cafe Bar Havana , nie wystawiają rządowi Mateusza Morawieckiego dobrej oceny. Do stanowiska, że polscy przedsiębiorcy mogą liczyć tylko na siebie , realnie dołączyć może zapewne znaczna większość osób, które każdego dnia walczą o to, aby utrzymać się na rynku .

Od samego początku premier dumnie zapowiada, że nikt nie zostanie bez pomocy . Niestety kolejne zamykające się miejsca dowodzą, że tarcza antykryzysowa nie działa tak, jak powinna. W rozmowie z właścicielami popularnej żoliborskiej restauracji pytamy o to, jak oceniają działania rządu . Odpowiedź nie pozostawia złudzeń co do tego, w jakiej sytuacji znalazła się branża.

- Nie ma takich działań (mających wspierać przedsiębiorców - przyp. red.) . Zamknięci jesteśmy od końca października. Mamy połowę grudnia i wciąż NIC nie wiemy. Tu chyba nie ma co rozwijać tematu, bo tego tematu na tapecie rządzących po prostu nie ma - relacjonują w rozmowie z nami właściciele lokalu. Niestety podobne stanowisko podziela większość osób w tej branży, choć nie tylko.

- Jest 15 grudnia, a rząd nie przedstawił żadnych konkretnych rozwiązań , choćby tych najprostszych, jak zwolnienie przedsiębiorców z ZUS-u. Nie ma tu mowy o żadnym wsparciu - kwituje gorzko osoba, która nie oczekiwała podania państwowych pieniędzy na tacy, a uczciwej i obiecanej pomocy w przetrwaniu tego trudnego dla wszystkich okresu.

Obroty spadają, klientów mniej, a opłaty i koszty personelu są niezmienne

Praca w trybie jedynie " na wynos " wymaga od restauracji i kawiarni totalnych zmian w sposobie prowadzenia lokalu. W przypadku Havany musiano całkowicie przeorganizować menu i skomponować je tak, by dania dowożone do klientów nie traciły swoich walorów smakowych i estetycznych . Mimo mocnej elastyczności biznesu sytuacja finansowa nie jest zadowalająca .

- Wypracowywane obroty wystarczają wyłącznie na pokrycie wynagrodzenia dla naszego zespołu , kosztów produktów i mediów . To i tak dość "dobra" sytuacja. Wiele miejsc, jak choćby nasz Resort, który jest pubem bez jedzenia, nie ma żadnych możliwości zarobkowych. Przecież koszty stałe trzeba regulować na bieżąco - czytamy w odpowiedzi na pytanie o to, jak restauracja ocenia swoje szanse na pokrycie kosztów stałych , chociażby do wiosny , gdy prawdopodobnie wszystko zacznie wracać do względnego porządku.

Ile miejsc do tego czasu zniknie, nie doświadczając pomocy zapowiadanej przez rząd ? Drugi lokal właścicieli żoliborskiej Havany — Resort — to bar, który nie ma możliwości sprzedaży jedzenia na wynos i zdecydowano się na jego całkowite tymczasowe zamknięcie. Cafe Bar Havana - miejsce w legendarnym budynku Społem Merkury, które wśród warszawiaków cieszyło się ogromną popularnością - to teraz lokal, w którym dosłownie wszystko uległo zmianie , a mimo to sytuacja nie zmierza ku lepszemu.

- W Havanie obroty spadły o ponad 80% [ ... ] . Działamy zupełnie inaczej niż przed pandemią, narzucony odgórnie reżim sanitarny umożliwia nam serwowanie jedzenia wyłącznie na wynos lub z dostawą co w naszym przypadku ogranicza się właściwie wyłącznie do lunchy oraz pizzy do wczesnego wieczora. [ ... ] Zupełnie inne rzeczy można serwować na lunch, który po wyjściu z kuchni musi spędzić jeszcze jakiś czas w pudełku i plecaku dostawcy. Cała logistyka kuchenna się zmienia - przekazują w rozmowie z WTV właściciele lokalu. Dodatkowo relacjonują, że osoby zatrudnione w restauracji musiały zupełnie zmienić profil swojej pracy .

Z barmanów w kurierów, to obecnie standard wielu restauracji

Obecnie dostawa jedzenia przez stworzone do tego aplikacje oraz kurierów to najpopularniejszy sposób docierania do klientów. Niestety wiele osób prowadzących biznes w branży gastronomicznej głośno mówi o tym, że opłaty pobierane przez te aplikacje niwelują jakiekolwiek zyski . Cafe Bar Havana postanowił samodzielnie dowozić swoje produkty w najbliższym sąsiedztwie - w dzielnicach Żoliborz i Bielany.

- Czas otwarcia lokalu, jak i ilość godzin pracy dla naszego zespołu skrócił się o połowę . Barmani przekwalifikowali się kurierów i telefonistów . Nie korzystamy z pośredników w sprzedaży jedzenia z dostawą, gdyż ich prowizje są tak wysokie, że po prostu nie ma to dla nas sensu - nakreślają w wypowiedzi dla naszej redakcji właściciele lokalu, którzy z racji na brak realnego wsparcia ze strony rządu, zdążyli się przyzwyczaić do trybu "samowystarczalnego" .

Wspierajmy lokalną gastronomię i zamawiajmy z miejsc, które nie znajdują się pod skrzydłami dużych korporacji. Cafe Bar Havana co roku proponował swoim klientom ofertę potraw świątecznych , ale w tym roku warto było z niej skorzystać chociażby symbolicznie . Każde zamówienie, szczególnie to odbierane samodzielnie, realnie wpłynie na szanse biznesu na przetrwanie okresu pandemii oraz zimy , gdy klientów zawsze jest mniej.

Polacy już wielokrotnie spontanicznie udowadniali, że tam, gdzie zawodzi rząd i sama władza, pojawiają się ludzie dobrej woli, chcący ocalić ludzkie biznesy , stanowiska pracy oraz pokazać ogrom solidarności w tym trudnym czasie. Wspierajmy polską gastronomię , a dzięki temu wszyscy spotkamy się przy restauracyjnym stoliku po wygaszeniu pandemii.

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z oficjalnego konta w mediach społecznościowych lokalu Cafe Bar Havana , dostępne jest ono pod adresem Instagram.com/havanawarszawa

Obserwuj nas w
autor
Agata Jaroszewska

Etnograf, zafascynowana historią mówioną oraz kulturą ludową.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@wtv.pl
polska świat polityka gospodarka gwiazdy tv pogoda opinie ekologia