W mięsie mielonym wykryto groźną dla zdrowia bakterię. Sanepid wystosował ostrzeżenie
Informację o zagrożeniu podano w komunikacie Państwowej Inspekcji Sanitarnej o niebezpiecznej bakterii salmonelli z gr. O7, którą znaleziono w czterech z pięciu badanych próbek mięsa.
Niebezpieczne mięso
Ostrzeżenie Sanepidu dotyczy partii o numerze 2261003002 produktu mięso z indyka na kotlety firmy „Morliny” o wadze 500 g i terminie przydatności do spożycia: 29.09.2020 r. Produkt jest wykorzystywany do spożycia po obróbce termicznej, co znacząco zmniejsza ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia się bakterii z mięsa na inne powierzchnie, zbyt krótki czas obróbki lub zbyt niska temperatura mogą doprowadzić do wystąpienia salmonellozy. Producentem zakażonego mięsa jest Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie.
Wycofanie mięsa ze sklepów
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu poinformował o sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kutnie, który przeprowadził kontrolę zakładu oraz wszczął odpowiednie postępowanie administracyjne, aby doszło do wycofania produktu.
Zaplanowano również mycie i dezynfekcję całego zakładu, pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego. Sanepid apeluje aby zwrócić uwagę, czy nikt nie posiada w swojej lodówce tego produktu. Nie należy go spożywać i natychmiast wyrzucić lub zwrócić do sklepu.
Źródło: [biznes.interia.pl]