Gulasz i żurek. Pixabay/RiteA oraz Wikipedia/Oliwier Brzezinski - own work, https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Żurek_biały.jpg
Źródło: Pixabay/RiteA oraz Wikipedia/Oliwier Brzezinski - own work, https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Żurek_biały.jpg
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 28 Sierpnia 2020

Weekendowy obiad dla całej rodziny, który przygotujesz w mgnieniu oka. Żurek błyskawiczny i gulasz wołowy

Przygotowanie obiadu w weekend czasami bywa trudnym zadaniem. Sobota, to dzień, w którym większość Polaków zajmuje się porządkami w całym domu, przez co brakuje czasu na gotowanie. Jest jednak doskonała kombinacja dań, które przygotujemy szybko i smacznie. Oto przepisy na żurek błyskawiczny i gulasz wołowy.

Przygotowanie pełnowartościowego obiadu dla całej rodziny to wyzwanie. Zdanie jest wyjątkowo ciężkie w weekend. Oto proste przepisy na szybki obiad.

Wiadomości TVP znów wyemitowały upokarzający materiał. Na wizji nie uszanowano nawet tożsamości aktywistki, o której mówionoWiadomości TVP znów wyemitowały upokarzający materiał. Na wizji nie uszanowano nawet tożsamości aktywistki, o której mówionoCzytaj dalej

Żurek błyskawiczny – przepis

Do tego przepisu potrzebne będą następujące produkty: 2500 g boczku wędzonego, 2 litry bulionu, 500 ml żuru – zakwasu z butelki, 200 ml gęstej śmietany homogenizowanej 18%, 1 łyżka suszonego majeranku, 350 g wiejskiej kiełbasy. Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy go z dodatkiem wędzonego boczku. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po upływie tego czasu wlewamy żurek z butelki, śmietaną oraz majeranek, dokładnie mieszamy i znów zagotowujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Żurek błyskawiczny gotowy!

Gulasz wołowy – przepis

Minister edukacji informuje, rodzice powinni zwiększyć czujność. Powrót do szkoły wiąże się z jednym ważnym obowiązkiemMinister edukacji informuje, rodzice powinni zwiększyć czujność. Powrót do szkoły wiąże się z jednym ważnym obowiązkiemCzytaj dalej

Przygotowanie drugiego dania jest trochę bardziej skomplikowane. Lista zakupów wygląda następująco: 1 kg wołowiny gulaszowej, 150 g wędzonego boczku, 2 łyżki oleju roślinnego, pół pora, pół cebuli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej i pół ostrej, 1,5 łyżki mąki, 1/3 szklanki czerwonego wina, 750 ml bulionu wołowego, mała papryka i 150 g pieczarek. Mięso i boczek pokrojone w kostkę wrzucamy do garnka i obsmażamy, dodatkowo doprawiając solą.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Nie żyje uwielbiany przez Polaków aktor znany z największych kinowych hitów. Miał dopiero 43 lata
2. Tysiące Polek i Polaków dostaną dziś takiego samego SMS-a. Sytuacja jest poważna
3. Pojedziesz do lasu na grzyby, możesz zapłacić wysoki mandat. 500 zł kary, a nawet sprawa przed sądem

Dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz pora, co chwile mieszając smażymy przez 5-8 minut. Następnie dodajemy papryki w proszku oraz mąkę i znów smażymy 5 min, intensywnie mieszając. Wlewamy wino i rozgrzany bulion, po czym pozostawiamy garnek na małym ogniu przez półtorej godziny. Po tym czasie dodajemy do gulaszu pokrojoną paprykę i pieczarki i pozostawiamy jeszcze na 30 min. Po tym czasie nasze danie jest gotowe.

[kwestiasmaku.com]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Powrót do szkoły. W podstawówce odwołano apel, zamiast niego będzie msza w kościele
  2. Poseł chciał zmanipulować widzów TVP Info. Nie wyszło
  3. Zakonnica została niewyobrażalnie skrzywdzona, później odebrano jej życie. Sprawca właśnie usłyszał wyrok
  4. Podobne rolady przyrządza się jedynie na Śląsku. Jeden składnik, o którym mogłeś zapomnieć, okazuje się kluczowy
  5. Krystyna Pawłowicz nie wytrzymała. Agata Duda będzie zadowolona z podobnej "pomocy"?
  6. Zaczęło się. Turyści nad morzem muszą bardzo uważać