Gwarantujemy, że ta zupa pomidorowa zawładnie waszymi sercami. Sara Dubler Unsplash.comŹródło: Sara Dubler Unsplash.com
Wszystkie wideo autora Agata Jaroszewska
Autor Agata Jaroszewska - 27 Września 2020

Jeden tajny składnik całkowicie odmieni twoją domową zupę pomidorową. Każdy skusi się na dokładkę

Zupa pomidorowa należy do kanonów polskiego menu obiadowego, jednak każdy, kto próbował odwzorować przepis mamy lub babci, ma świadomość, że nie jest to tak proste zadanie. Zamiast zamykać się w błędnym kole, spróbuj nowej wersji tradycyjnego dania. Gwarantujemy, że nie pożałujesz swojej decyzji i już nigdy nie ugotujesz jej w inny sposób.

Zupa pomidorowa gości w każdym polskim domu, ale wielu wielbicieli sycących obiadów podnosi argument, że zupy to bardzo często strata czasu. Gotowanie ma na celu głównie zaspokojenie głodu, a zupy przeważnie uważane są za dania bardzo lekkie, szybko przechodzące przez nasz układ trawienny. Udowodnij, że jest inaczej. Gwarantujemy, że gdy skorzystasz z tego przepisu, już nigdy nie będziesz gotował jej inaczej. To zupa pomidorowa idealna na jesienne popołudnia.

Masz taką 2-złotówkę w portfelu? Może być warta nawet kilka tysięcy złotychMasz taką 2-złotówkę w portfelu? Może być warta nawet kilka tysięcy złotychCzytaj dalej

Zupa pomidorowa z tajnym składnikiem, który zupełnie ją odmienia

Zupa pomidorowa jest już na liście twoich dań do zjedzenia w nadchodzącym tygodniu? Idąc do sklepu, nie zapomnij wrzucić do koszyka produktów na zupełnie odmienioną zupę. Wystarczy, że dodasz do niej jeden dodatkowy składnik, a danie nie tylko będzie ci smakować, ale zaspokoi głód na zdecydowanie dłuższy okres. Co zatem powinno znaleźć się w twojej kuchni, gdy w planach masz gotowanie zupy pomidorowej? Na liście zakupów powinno znaleźć się: 200 g suchej soczewicy (najlepiej czerwonej), 2 puszki pomidorów (w sezonie można zastąpić je 4 szklankami krojonych pomidorów), 1 mała papryka, 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, duża marchew oraz pietruszka, cytryna, 1 cm imbiru, przyprawy według uznania. Potrzebne nam też będzie 2,5 litra bulionu warzywnego. Można go zastąpić kostką rosołową lub po prostu wodą. Wszystko już macie? To czas przystąpić do przygotowania naszego rarytasu.

To właśnie dzięki soczewicy wasza zupa pomidorowa na długo rozgości się w żołądku

Monika Jaruzelska ocenzurowana? Jej film zniknął z internetu, sama jest zaskoczonaMonika Jaruzelska ocenzurowana? Jej film zniknął z internetu, sama jest zaskoczonaCzytaj dalej

W momencie, gdy macie wszystkie niezbędne produkty do wyczarowania w kuchni małego arcydzieła, czas zabrać się do pracy. Do listy zakupów możesz dodać jeszcze małego buraka. Nie ma on w tym przypadku zastosowania innego niż nadanie zupie pomidorowej pięknego czerwonego koloru. Pomidory niestety nie zawsze pozostają równie barwne po ugotowaniu.
Gotowanie zupy pomidorowej należy zacząć od posiekania cebuli i czosnku. Następnie na rozgrzanej patelni podsmaż te składniki. Obok rozgrzej garnek, do którego wrzuć posiekaną marchew oraz pietruszkę. Po chwili dodaj wypłukaną soczewicę oraz pokrojonego drobno buraka i paprykę, a także podsmażoną cebulę z czosnkiem. Po około 3-5 minutach zalej wszystko bulionem warzywnym - lub wodą - po czym gotuj około 15 minut. Po tym czasie soczewica powinna być już miękka, jeśli jest inaczej, daj zupie jeszcze kilka minut.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Sieć Play została sprzedana. Co dalej z klientami?
2. Polacy uwielbiają dolewać ją do kawy, skutki mogą być fatalne. Zamiast niej lepiej dodać 1 łyżeczkę produktu, który każdy ma w kuchni
3. Gwiazda programu TVN podjęła niespodziewaną decyzję. Widzowie przecierali oczy ze zdumienia

Przepis na tę zupę pomidorowa na pewno skradnie wasze serca, smak jest nieziemski

W momencie, gdy soczewica jest już miękka, można przystąpić do ostatniego etapu przygotowywania naszego dania. Dodaj pomidory i przypraw według uznania. Warto dodać nieco wędzonej papryki, gdyż nadaje ona nie tylko piękny kolor, ale specyficzny posmak. Po dodaniu ostatnich składników zostaw swoją zupę pomidorową jeszcze na 10-15 minut, po czym przy użyciu blendera zmiksuj wszystko na gładką masę. W przypadku, gdy uznasz, że otrzymana zupa pomidorowa jest zbyt gęsta, dodaj do niej nieco wody i znów połącz składniki, używając blendera. Gwarantujemy, że danie zachwyci wszystkich domowników. Do tego nie będzie powodem pojawienia się dodatkowych kilogramów, gdyż jedna porcja takiej sycącej zupy pomidorowej ma zaledwie 253 kcal. Smacznego!

Źródło: drlife>

Jeden tajny składnik całkowicie odmieni twoją domową zupę pomidorową. Każdy skusi się na dokładkęJeden tajny składnik całkowicie odmieni twoją domową zupę pomidorową. Każdy skusi się na dokładkęCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Wykroczenia, o których nie miałeś pojęcia. Możesz dostać za nie surowy mandat
  2. Zofia Klepacka wywołała ogromne oburzenie w Warszawie. Poszło o plakat
  3. 75-latek podał się za dziadka i wszedł do przedszkola. Później został przyłapany na zatrważającym czynie
  4. Minister może zarobić w rządzie ogromne kwoty. Co mają powiedzieć Polacy na "śmieciówkach"?
  5. Trudne, bardzo smutne chwile Donalda Tuska. Jego malutka wnuczka trafiła do szpitala, dopiero wyszło na jaw
  6. Wideo - Nietrzeźwy kierowca cysterny doprowadził do gigantycznej eksplozji kilkudziesięciu tysięcy litrów paliwa

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News