Zupa grzybowa. Pixabay/Zozz_
Źródło: Pixabay/Zozz_
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 8 Września 2020

Staropolski przepis na pyszną zupę grzybową ze świeżych grzybów. Dzięki prostemu trikowi danie będzie smakować wybornie

Początek września to czas na sezon grzybowy. Spacery po lesie z wiklinowym koszykiem nie tylko pozwalają na chwilę zapomnieć o pędzie codziennego życia, ale umożliwiają również znalezienie skarbów lasu – grzybów, z których można przygotować wiele pysznych dań. Jednym z nich jest zupa grzybowa.

Zupa grzybowa przygotowana z własnoręcznie zebranych grzybów smakuje znacznie lepiej. Warto jednak skorzystać z tradycyjnego przepisu, który uwydatni ich smak i nada zupie prawdziwego charakteru.

Przez 24 lata nie wyrzuciła jedzenia z McDonald's, efekty były zadziwiające. Firma wreszcie odpowiedziałaPrzez 24 lata nie wyrzuciła jedzenia z McDonald's, efekty były zadziwiające. Firma wreszcie odpowiedziałaCzytaj dalej

Zupa grzybowa – składniki

Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i nie wymaga zbyt wielu składników. Poza samymi grzybami, większość z produktów powinniśmy mieć w lodówce. Do zrobienia zupy grzybowej będziemy potrzebować: 1 porcję włoszczyzny, kilka grzybów: podgrzybki, kurki, borowiki, 1 dużą cebulę, 3/4 szklanki gęstej śmietany, 10 łyżek kaszy perłowej, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, posiekaną natkę pietruszki, łyżki masła, soli oraz pieprzu. Warto, aby przygotować zupę tego samego dnia, gdy zbierzemy grzyby. W ten sposób uzyskamy więcej leśnego aromatu i smaku. Zupa grzybowa nada się na każdą okazję, zarówno jako danie podczas eleganckiego obiadu, jak i podczas zwykłego dnia.

Co sądzicie o powrocie do szkoły w czasie pandemii? Wyniki sondażu mogą mocno zaskoczyćCo sądzicie o powrocie do szkoły w czasie pandemii? Wyniki sondażu mogą mocno zaskoczyćCzytaj dalej

Zupa grzybowa po staropolsku – przepis

Na samym początku musimy zająć się grzybami. Dokładnie obieramy, myjemy i kroimy je na grubą kostkę. Całość podsmażamy krótko na maśle, tylko do momentu zrumienienia i lekkiego zmiękczenia. Pół marchewki i ćwierć pietruszki trzemy na tarce z grubymi oczkami i wrzucamy do garnka.

DZISIAJ GRZEJE: 1. 99 groszy i już się najadasz, klienci Biedronki przecierają oczy ze zdumienia. Od dziś rozpoczęła się niebywała fiesta 2. Bez skrupułów wtargnął do sklepu, kamera zarejestrowała porażające sceny. Uciekając zgubił 1 rzecz

Resztę włoszczyzny wkładamy w całości i zalewamy dwoma litrami wody. Gotujemy wywar wraz z cebulą i podsmażonymi grzybami. Gdy warzywa zmiękną, wyciągamy niestarte fragmenty i do gotującej się zupy wsypujemy opłukaną kaszę. Pozostawiamy na ogniu przez 30 min. Na sam koniec dodajemy śmietanę, sól, pieprz i natkę pietruszki dla smaku.

Źródło: [beszamel.se.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Czternasta emerytura z dokładną kwotą. Nie każdy dostanie całość, jest limit
  2. Warszawianka znęcała się nad psem na oczach dzieci. Została nagrana przez sąsiadów
  3. TVN żegna najważniejszą postać w załodze. Nagła decyzja
  4. Obostrzenia wracają, podano listę czerwonych i żółtych stref. Sytuacja robi się poważna
  5. Najgorsza wpadka w karierze Anny Popek. Słowa, które padły w programie na żywo oburzyły opinię publiczną
  6. Kierowco, będziesz bardzo zadowolony. Rewolucyjne zmiany dotyczące prawa jazdy zostały zatwierdzone