Babcina zalewajka krok po kroku. Tradycyjny, wiejski przepis na królową zup
Zalewajka to pyszna i niesamowicie sycąca zupa. Większości kojarzy się ona ze starym przepisem babci, który od lat niezmiennie jest wykorzystywany do przyrządzenia tego dania. Przepis jest banalnie prosty i wymaga zaledwie kilku składników.
Zalewajka znana jest również z filmu „Jak rozpętałem drugą wojnę światową”. W jednej ze scen Franek Dolas mówi: „A jak stąd wyjdę, zrobię wam (…) zalewajkę”. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, czym zalewajka tak naprawdę jest.
Zalewajka – produkty
Produkty, których użyjemy do przygotowanie tego przepisu są niezwykle proste i dostaniemy je w każdym, nawet najmniejszym sklepie spożywczym. Niewykluczone, że wszystko, co jest potrzebne do wykonania zalewajki masz już w domu, bez konieczności wyjścia do sklepu. Do przygotowania zupy zalewajki będziemy potrzebować: 200 g boczku wędzonego, 250 ml zakwasu na barszcz biały, 100 ml śmietany, 6 ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, listek laurowy, 1 ziele angielskie, sól i pieprz. Krótka lista produktów i łatwość w przygotowaniu – to dwie największe zalety zupy, najczęściej serwowanej przez nasze babcie.
Zalewajka – przygotowanie
Gotowanie zalewajki zaczynamy od pokrojenia boczku w kostkę. Połowę z pokojonego boczku wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy wodą. Pozostawiamy na dużym ogniu, aby doszło do zagotowania.
DZISIAJ GRZEJE: 1. Dziś jest jedną z największych gwiazd "Na Wspólnej" TVN. Aż trudno uwierzyć, co robiła 20 lat temu 2. Gessler pokazała przepis na obłędne pieczone ziemniaki. Sekretem ich smaku jest aromatyczna przyprawa 3. Odeszła z TVP w atmosferze skandalu. Co teraz robi była gwiazda "Pytania na śniadanie"?
Drugą połowę boczku wrzucamy na patelnie wraz z drobno posiekaną cebulą i czekamy aż całość się zarumieni. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą barszcz biały, śmietanę i wyciśnięty przez praskę czosnek i dolewamy do garnka. Wrzucamy do niego również podsmażony boczek i cebulę. Całość doprawiamy solą i pieprzem na koniec. Do zupy można dodać również pyszne prawdziwiki, kurki czy maślaki.
Źródło: [Gazeta Krakowska]
ZOBACZ TAKŻE:
- Już nawet ZUS nie ukrywa, że świadczenia będą głodowe. Wraca pomysł emerytury obywatelskiej
- Egipskie ciemności na głównej ulicy. Nie naprawią latarni, bo złodzieje kradną kable
- Krystyna Pawłowicz nie wytrzymała. Pokazała wulgarne cytaty, po czym nawiązała do Jana Pawła II
- Dziennikarz nie wytrzymał, nagle przerwał program na żywo. "Są pewne granice"
- "Wiadomości" nie dają za wygraną. Materiał na TVP Info mógł zdezorientować tysiące widzów?
- Wideo - „Policję dzwoń Wiesiek” - Kolizja w Gdańsku - kto wymusił pierwszeństwo?