Warzywa. WikipediaŹródło: Wikipedia
Wszystkie wideo autora Michalina Kobla
Autor Michalina Kobla - 22 Grudnia 2019

Nie zabije go nawet obróbka termiczna. Niebezpieczny związek chemiczny w warzywach

Warzywa, takie jak ziemniak, pomidor, bakłażan i marchewka zawierają nie tylko wiele cennych witamin ale i niebezpieczny związek chemiczny. Solanina może prowadzić do poważnego zatrucia i, niestety, nie zabija jej obróbka termiczna. Jak uniknąć jej spożycia?

Wspomnianych warzyw z pewnością nie należy unikać. Wpływają korzystnie na nasze zdrowie i mają mało kalorii. Warto jednak wiedzieć, jak je spożywać, aby się nie zatruć. Solanina jest związkiem chemicznym, należącym do grupy glikoalkaloidów sterydowych. Jej występowanie jest dla warzywa bardzo ważne - chroni je przed szkodnikami. Dla człowieka jednak może być bardzo niebezpieczna.

Do zatrucia dojść może po spożyciu ponad 14 mg glikoalkaloidów. Do przekroczenia tej dawki wystarczy pół kilo ziemniaków. Pierwsze objawy zatrucia solaniną pojawiają się zazwyczaj po parunastu godzinach od posiłku, ale niekiedy, nawet pół godziny po. Na jakie objawy powinniśmy zwrócić uwagę? Przede wszystkim, na wszelkie dolegliwości, związane z układem pokarmowym, takie jak biegunka, mdłości czy wymioty. Czasami pojawić sie może nawet arytmia serca i halucynacje.

Jędraszewski i Głódź na tle półnagiej Godlewskiej. Nagrała piosenkę, by potępić polskich hierarchów kościelnychJędraszewski i Głódź na tle półnagiej Godlewskiej. Nagrała piosenkę, by potępić polskich hierarchów kościelnychCzytaj dalej

Nawet, jeśli wizja nagłej hospitalizacji was nie przeraża, pamiętajcie, że solanina odkłada się w wątrobie, nerkach i sercu. Skutki jej przedawkowania mogą wyjść po latach.

Jak przygotować warzywa, aby się nie zatruć?

Niestety, solaniny nie zabije nawet obróbka termiczna. Związek rozkłada się dopiero w 200 stopniach celsjusza. Niepokojące zmiany na ziemniakach należy po prostu wyciąć. Najwięcej solaniny gromadzi się w skórce. Aby nie dopuszczać do jej rozprzestrzeniania się, bulwy należy przechowywać w ciemnych i chłodnym miejscu.

W przypadku marchewki, należy pozbywać się jej zielonych fragmentów, w których znajdować się może wspomniany związek. Bałkażana z kolei należy każdorazowo obierać i nigdy nie jeść na surowo. Bogatym źródłem solaniny są również zielone pomidory. Odradza się ich spożywania przez dzieci poniżej 10 roku życia.

ZOBACZ TAKŻE:

1. Mikołaj ze sporymi zarobkami. Przebierana praca naprawdę się opłaca

2. Wiele osób wciąż nie rozumie, czym jest depresja. "Kto pije słodką herbatę i kawę, nie ma nigdy depresji"

3. Atak na klinikę Ewy Błaszczyk, ratującej dzieci w śpiączce. Jak można być tak okrutnym?

4. Magdalena Ogórek o dziennikarce TVN: "Jak można malować brwi markerem?"

5. Giertych upokarza Brudzińskiego. Ujawnia kulisy jego relacji z Kaczyńskim

6. Ostatecznie przegrał walkę z chorobą. Rodzina przekazała smutne wieści, nie żyje Bogdan Bujak

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News