Udko kurczaka. Pixabay/DagnyWalterŹródło: Pixabay/DagnyWalter
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 18 Września 2020

Obiad na piątek? Pieczone udka z kurczaka w sosie pomidorowym. Przepis na danie, które zachwyci każdego

Brak pomysłu na piątkowy obiad? Udka kurczaka w sosie pomidorowym to idealne danie, które doskonale sprawdzi się na początku weekendu. Niesamowicie smaczne i sycące podbije podniebienia wszystkich domowników. Oto sprawdzony przepis na udka z kurczaka.

To danie z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom drobiu. Udka kurczaka są bardzo soczyste, pełne chudego mięsa, które w połączeniu z intensywnym sosem pomidorowym stanowią doskonałą mieszankę smaków.

Magdalena Ogórek przyłapana, musiała odpowiedzieć na pytanie o przeszłość. Magdalena Ogórek przyłapana, musiała odpowiedzieć na pytanie o przeszłość. "Staram się niczego w życiu nie żałować"Czytaj dalej

Udka z kurczaka w sosie pomidorowy – składniki

Aby przygotować to danie dla 3-4 osób potrzebne będą następujące produkty: 6 nóg z kurczaka, olej do smażenia, 2 cebule, 2 szklanki przecieru pomidorowego, pół szklanki śmietany kremowej 30%, 1 łyżka oregano, 1 łyżka tymianku, 1 łyżka słodkiej papryki, szczypiorek, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz. Jak widać składniki są bardzo proste i bez problemu powinniśmy większość z nich posiadać w swojej spiżarni. Jeśli jednak czegoś nam brakuje, to wybieramy się na zakupy. Danie jest tanie i proste w wykonaniu, co z pewnością ucieszy wielu kucharzy amatorów.

Ile naprawdę zarabiają księża? Media dotarły do konkretnych liczb, wielu będzie zadziwionychIle naprawdę zarabiają księża? Media dotarły do konkretnych liczb, wielu będzie zadziwionychCzytaj dalej

Udka z kurczaka w sosie pomidorowym – przygotowanie

Gotowanie zaczynamy od przygotowania marynaty, łącząc ze sobą następujące składniki: wyciśnięte ząbki czosnku, miód, musztardę, paprykę słodką, sól, pieprz i olej rzepakowy. Nogi kurczaka możemy przekroić na pół, otrzymując udka i podudzia, które następnie nacieramy marynatą i zostawiamy na minimum godzinę. Po godzinie leżakowania smażymy je z dwóch stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

DZISIAJ GRZEJE: 1.Viki Gabor i jej ojciec zostali napadnięci przez grupę agresywnych mężczyzn. Dramat w rodzinie zwyciężczyni Eurowizji 2. Na słodko lub na słono - zdania są podzielone. Domowe tosty francuskie zrobisz w parę minut3. Wyciekły okropne, prywatne wiadomości Jarosława Jakimowicza. Nie wytrzymał, odpowiedział bez hamulców

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w piórka cebulę, do której następnie dodajemy przecier pomidorowy i chwilę dusimy. Po chwili dodajemy śmietanę i doprawiamy przyprawami dla smaku, czekając aż sos trochę zgęstnieje. Następnie wykorzystujemy sos do oblania kawałków mięsa. Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy przez 2 godziny.

Radio Maryja nie odpuszcza. Tadeusz Rydzyk poszedł na polityczną wojnę, na antenie padły zadziwiające słowaRadio Maryja nie odpuszcza. Tadeusz Rydzyk poszedł na polityczną wojnę, na antenie padły zadziwiające słowaCzytaj dalej

Źródło: [doradcasmaku.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Emerytura honorowa coraz częściej przyznawana. Spełniając tylko jeden warunek, otrzymują dodatkowe kilka tysięcy złotych
  2. Egipskie ciemności na głównej ulicy. Nie naprawią latarni, bo złodzieje kradną kable
  3. Krystyna Pawłowicz nie wytrzymała. Pokazała wulgarne cytaty, po czym nawiązała do Jana Pawła II
  4. Dziennikarz nie wytrzymał, nagle przerwał program na żywo. "Są pewne granice"
  5. "Wiadomości" nie dają za wygraną. Materiał na TVP Info mógł zdezorientować tysiące widzów?
  6. Wideo - „Policję dzwoń Wiesiek” - Kolizja w Gdańsku - kto wymusił pierwszeństwo?

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News