Skórki od mandarynek mogą się przydać. Nie wyrzucaj ich!. Pixabay/pixel2013Źródło: Pixabay/pixel2013
Wszystkie wideo autora Pamela Obuchowska
Autor Pamela Obuchowska - 19 Grudnia 2019

Absolutnie nie wyrzucaj skórek po mandarynce. Mogą się przydać

Skórki od mandarynek mogą się przydać. Pamiętajmy jednak podczas wyboru w sklepie, że skórka od mandarynki nie może być uszkodzona. Bowiem uszkodzony owoc szybciej się psuje i traci swoje wartości odżywcze, a skórka po mandarynce, co może być zaskakujące dla wielu - jest też jadalna!

Skórki od mandarynek są jadalne. Nie wyrzucaj ich!

Wszyscy kochamy pomarańcze i mandarynki. Szczególnie chętnie sięgamy po nie w okresie zimowym i świątecznym. Są smaczne, słodkie, orzeźwiające i zawierają dużo witamin, są także bogate w żelazo. Skórka po mandarynce może Ci się przydać. Możesz ją wykorzystać, zamiast marnować, wyrzucając do kosza. Otóż jak się okazuje i ku zaskoczeniu wielu osób - skórki od mandarynek są jadalne! Pamiętajmy jednak, że skórka powinna być nieuszkodzona i koniecznie należy ją porządnie umyć przed spożyciem, najlepiej zalać wrzątkiem i dobrze wyszorować, gdyż owoce często są spryskane konserwantami.

Kot-cyborg. Pokrzywdzony w wypadku zwierzak dostał od lekarzy nowe życieKot-cyborg. Pokrzywdzony w wypadku zwierzak dostał od lekarzy nowe życieCzytaj dalej

Zdrowotne właściwości skórki po mandarynce

W skórce mandarynki znajdują się substancje, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jedną z nich jest substancja o nazwie nibelytyna. To rodzaj flawonoidu, który zapobiega procesom, które prowadzą do takich schorzeń jak stłuszczenie wątroby, otyłość, miażdżyca czy cukrzyca typu 2. Może mieć korzystny i zapobiegawczy wpływ, ponieważ nibelytyna stymuluje geny odpowiedzialne za spalanie tłuszczów oraz wpływa na blokowanie genów, które odpowiadają za ich gromadzenie się w wątrobie. Co ciekawe, substancja ta występuje właśnie głównie w skórce mandarynki, w miąższu jest jej niewiele.

Skórka mandarynki może nawet zapobiegać nowotworom i chorobom układy krążenia, gdyż zawarta w niej witamina C jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), czyli substancją, która walczy z nadmiarem rakotwórczych wolnych rodników i niszczy komórki nowotworowe. Skórka mandarynki, przez zawarte w niej witaminy, wykazuje korzystny wpływ na układ krwionośny, poprzez obniżenie poziomu cholesterolu. Badania wykazują, że osoby o najniższych wskaźnikach zapadalności na choroby nowotworowe i układu krążenia spożywają dużo mandarynek, pomarańczy i innych owoców cytrusowych.

Skórka mandarynki wykorzystywana jest także w wielu potrawach oraz można z niej. Ma także jeszcze jedno genialne zastosowanie - może pomóc w walce z mokrym kaszlem. Bowiem przyrządza się z niej naturalny syrop na mokry kaszel. Wystarczy ją zetrzeć na tarce, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni. Dzięki swoim właściwościom pomaga płucom pozbyć się zalegającej flegmy, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.

Skórki mandarynki mogą nam się także przydać jako produkt, z którego zrobimy domowe maseczki i toniki, gdyż ich witaminy mają korzystny wpływ na naszą cerę. Mają również właściwości odmładzające skórę.

ZOBACZ TAKŻE:

1. Mikołaj ze sporymi zarobkami. Przebierana praca naprawdę się opłaca

2. Iberion - grupa mediowa przyszłości

3. Antyfake - nowy portal fact-checkingowy grupy mediowej Iberion

4. Antyfake - walczymy z fake newsami i dezinformacją

5. Wpłynęły kolejne skargi na TVP. Przekroczono granice dobrego smaku?

6. Rozpacz w rodzinie Don Vasyla. Nie ma już wyjścia

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News