Salmonella w polskich jajkach. Długa lista producentów
Salmonella w polskich jajkach! Skażone tą bakterią jaja mogą prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych. Mogą zniszczyć nasz mózg i serce! GIS ostrzega, że spożycie określonych partii jaj, których producentem jest Ferma Drobiu w miejscowości Rogalinek w Wielkopolsce, jest potencjalnie groźne dla zdrowia. Sanepid poinformował o stwierdzeniu obecności bakterii Salmonella enteritidis w próbkach w kurniku K2.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie odnośnie jaj sklepowych, które mogą być skażone groźną bakterią - salmonellą. Jest to bakteria niezwykle szkodliwa dla naszego zdrowia, a nawet zagrożająca naszemu życiu. Pod żadnym pozorem nie konsumujcie jaj na surowo i myjcie je dokładnie przed spożyciem. Przypominamy, że bakterie salmonelli znajdują się głównie na skorupkach jajek!
Salmonella w polskich jajach. Sanepid ostrzega!
GIS alarmuje! Wykryto pałeczki Salmonella Enteritidis w próbkach środowiskowych fermy drobiu. Konieczne jest wycofanie niektórych partii jaj ze sklepów, ponieważ istnieje ryzyko, że konsumenci zarażą się groźną salmonellą.
Producentem jajek, u którego wykryto salmonellę, jest Ferma Drobiu Piotr Gościniak (ul. Słoneczna 49, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211341). Za pakowanie jaj odpowiedzialny jest Jantex Polska Sp. z o.o. (u. Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30255916).
Zagrożeniem mogą być objęte:
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 26.12.2019
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 27.12.2019
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 30.12.2019
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 31.12.2019
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020
GIS podał, że firma Jantex Polska Sp. z o.o. przedstawiła Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Środzie Wielkopolskiej listę odbiorców jaj objętych wycofywaniem i podjął działania związane z wycofaniem jaj od odbiorców i przekazania ich do utylizacji. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj od odbiorców detalicznych.
ZOBACZ TAKŻE:
1. Mikołaj ze sporymi zarobkami. Przebierana praca naprawdę się opłaca
3. Złamał obojczyk uczestnikowi Marszu Równości, może trafić za kratki. Mamy nagranie
5. Córka Kingi Rusin angażuje się politycznie. Wygłosiła manifest