Rosół. Pixabay/eloneoŹródło: Pixabay/eloneo
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 28 Sierpnia 2020

Solisz rosół przed czy po gotowaniu? Najpopularniejsze błędy, które nadal popełnia prawie każdy

Rosołu nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest to najpopularniejsza zupa w Polsce, która gości na naszych stołach zazwyczaj podczas niedzielnego obiadu lub ważnej uroczystości. Nie każdy jednak wie, jak wiele błędów można popełnić podczas jego przygotowywania.

Oto podstawowe błędy, które popełniają osoby gotujące rosół. Mogą wpłynąć one w znaczący sposób na smak tej wykwintnej zupy.

Część polskiego wojska z podwyższonym alertem gotowości. Robi się niebezpiecznie, niepokojące informacjeCzęść polskiego wojska z podwyższonym alertem gotowości. Robi się niebezpiecznie, niepokojące informacjeCzytaj dalej

Gotowanie mięsa na rosół w odpowiedniej wodzie

Podczas przygotowywania rosołu jedną z pierwszych czynności jest ugotowanie mięsa, które zapewni smak naszemu wywarowi. Oto podstawowa zasada, co do temperatury wody, do której powinniśmy włożyć mięso. Jeśli chcemy, aby wywar był bardziej esencjonalny i przejął więcej smaków mięsa – potrzebna jest zimna woda. Z kolei jeśli zależy nam na tym, aby mięso nadało się jeszcze na drugie danie – lepszym wyborem będzie ciepła woda.

Obrazy WTV"Od dwóch tygodni nie ma z nią kontaktu". Co się dzieje z Beatą Szydło?Czytaj dalej

Solenie rosołu

Rosół jest smaczniejszy, jeśli solimy go na samym końcu procesu gotowania. Woda bez soli jest w stanie wydobyć więcej smaku z warzyw oraz mięsa. Doprawienie rosołu powinno być ostatnim etapem w jego gotowaniu.

Warzywa w rosole

Aby nie utracić właściwości odżywczych warzyw dodajemy je później i gotujemy krócej.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Nowe zasady powrotu uczniów do szkół. Minister Piontkowski nagle wprowadził ogromną zmianę
2. Kościół wydał niespodziewane stanowisko. Tadeusz Rydzyk weźmie sobie do serca?
3. Policjant złapał ją za kółkiem w Brzezinach. Pomimo 3,5 promili we krwi miała jedną prośbę

Każde z warzyw odpowiada za smak naszego rosołu: marchew za słodycz, pietruszka za goryczkę, por i cebula za ostrość, natomiast pieczona cebula za piękny zapach naszej zupy.

Rosół na małym ogniu

Niezwykle ważne w uzyskaniu odpowiedniej klarowności rosołu jest gotowanie na małym ogniu. Rozpoczęcie od zimnej wody i powolne gotowanie wywaru sprawi, że uda się wydobyć wszystkie smaki ze składników.

Źródło: [krolrosolu.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Uwaga, pilne ostrzeżenie GIS. Chodzi o mięso drobiowe, jego spożycie może być niebezpieczne
  2. 296 zmarłych bez chorób współistniejących? Tak, to prawda
  3. Zakonnica została niewyobrażalnie skrzywdzona, później odebrano jej życie. Sprawca właśnie usłyszał wyrok
  4. Podobne rolady przyrządza się jedynie na Śląsku. Jeden składnik, o którym mogłeś zapomnieć, okazuje się kluczowy
  5. Krystyna Pawłowicz nie wytrzymała. Agata Duda będzie zadowolona z podobnej "pomocy"?
  6. Zrobili rodzinne zdjęcie na urlopie. Gdy się przyjrzeli, byli przerażeni, wcześniej nic nie dostrzegli

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News