Rosół. Pixabay/monika1607Źródło: Pixabay/monika1607
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 20 Sierpnia 2020

Jedna część kurczaka nie nadaje się na rosół. Nadal wiele osób popełnia ten sam błąd

Rosół jest jednym z najbardziej charakterystycznych dań polskiej kuchni. Przepis na wykonanie tej wyrazistego wywaru podawanego najczęściej z nitkami makaronu zna każda babcia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jeden rodzaj mięsa nie nadaje się do przygotowania bulionu.

Poza doskonałym smakiem, rosół ma wiele zastosowań leczniczych i odżywczych. Syci, rozgrzewa i pomaga podnieść się po chorobie. Młodzi kucharze amatorzy podczas przyrządzania bulionu popełniają jednak duży błąd, jakim jest zły dobór mięsa do wywaru.

Magdalena Ogórek niespodziewanie zniknęła z TVP, na ekranie sam Jakimowicz. Co dalej z karierą, co się stało?Magdalena Ogórek niespodziewanie zniknęła z TVP, na ekranie sam Jakimowicz. Co dalej z karierą, co się stało?Czytaj dalej

Które mięso nie nadaje się do rosołu?

Rosół jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, jednak wymaga zastosowania odpowiednich składników i dużej cierpliwości. Cały proces gotowania powinien trwać minimum trzy godziny. Oczywiście można przygotować go szybciej, jednak nie uzyskamy wtedy prawdziwego smaku tego dania. Najważniejszym elementem bulionu jest mięso. Wielu kucharzy popełnia błąd, jakim jest gotowanie rosołu na piersi kurczaka. Jest ona uboga w tłuszcz, z którym rosół smakuje znacznie lepiej. Do przygotowania wywaru powinniśmy użyć „tłustych” partii mięsa – skrzydełek, ćwiartki lub porcji rosołowej, czyli korpusów, które zostały po porcjowaniu kurczaka. Przygotowując bulion z kurczaka piersi przeznaczmy na inne danie.

Przepis na domowy rosół

Pilny apel o przesunięcie powrotu do szkoły. Nauczyciele przemęczeni i przytłoczeni, nie mają już siłPilny apel o przesunięcie powrotu do szkoły. Nauczyciele przemęczeni i przytłoczeni, nie mają już siłCzytaj dalej

Przygotowanie rosołu zaczynamy od ugotowania mięsa, które w dużym garnku zalewamy wodą. Pozbywamy się ściętych fragmentów białka, które będą pływały na powierzchni wody. Następnie dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i przykryty garnek na małym ogniu pozostawiamy na 1,5 godziny. Przez ten czas możemy obrać włoszczyznę, którą wraz z opaloną cebulą wrzucamy do garnka z rosołem i pozostawiamy garnek na znikomym ogniu na kolejne 1,5 godziny.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Właśnie wprowadzono nowe obostrzenia. Wszyscy Polacy będą musieli się dostosować
2. W polskim mieście doszło do bardzo poważnego wypadku, są ranni, w tym dzieci. Na miejsce natychmiast ruszył śmigłowiec
3. Szumowski kłamał ws. respiratorów dla WOŚP?

Po całym procesie gotowania musimy odcedzić wywar od mięsa i włoszczyzny, do czego najlepiej użyć durszlaka. Następnie znów ustawiamy garnek na płycie do gotowania i lekko podgrzewamy rosół. Na tym etapie musimy doprawić nasz rosół solą i pieprzem, cały czas kosztując smaku rosołu, czy nie przesadziliśmy z ilością przypraw. Rosół najczęściej podawany jest z makaronem jajecznym w postaci cienkich nitek, kawałkami marchewki z bulionu oraz obfitą porcją natki pietruszki.

Składniki na rosół:

  • 2 ćwiartki z kurczaka ze skórą
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 1 cebula dymka
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 małe bulwy selera
  • 2 liscie laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • Woda do zalania garnka z bulionem
  • Sól i pieprz

Źródło: [stonerchef.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Ogromny problem dla warszawiaków. Niepokojąca sytuacja w stolicy, może być źle
  2. Szumowski kłamał ws. respiratorów dla WOŚP?
  3. Jarosław Kaczyński w sprośnej koszulce wśród tańczących kobiet. Nieznana historia z młodości prezesa PiS
  4. Nagła dymisja w Ministerstwie Zdrowia. "Decyzja długo odkładana"
  5. Zbigniew Ziobro wystartuje w wyborach prezydenckich? Jest odpowiedź ministra
  6. Wybuch wstrząsnął miastem na Pomorzu. Wiadomość obiegła media

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News