Rosół przepis. (zdj. Il. ) ; MOs810/Wikimedia Commons/(CC BY-SA 4.0)Źródło: (zdj. Il. ) ; MOs810/Wikimedia Commons/(CC BY-SA 4.0)
Wszystkie wideo autora Alan Wysocki
Autor Alan Wysocki - 17 Września 2020

Jak długo gotujesz rosół? Wiele osób popełnia ten sam błąd, przez który potrawa nie smakuje jak w domu

Rosół często jest gotowany zbyt krótko. Niestety, odbiera to potrawie cały smak. Lepiej znacznie przekroczyć czas, który powinien zostać przeznaczony na gotowanie potrawy. Często ogień na naszej kuchence jest też na zbyt wysokim poziomie.

Pospolite dania sprawiają, że często nie dbamy o odpowiedni proces ich sporządzania. Przez nieuwagę popełniamy wiele błędów, które odbierają potrawie walory smakowe. Coraz częściej nie mamy też czasu niezbędnego na odpowiednie przygotowanie zupy lub drugiego dania. Życie w pośpiechu i stresie sprawia, że nie dbamy o nasz jadłospis. Omijają nas przez to niesamowite odkrycia i doznania kulinarne. Jednym z zaniedbywanych dań jest rosół.

Skandaliczne sceny w Kuchennych Rewolucjach. Magda Gessler przekroczyła granicęSkandaliczne sceny w Kuchennych Rewolucjach. Magda Gessler przekroczyła granicęCzytaj dalej

Rosół jest gotowany zbyt krótko przez wielu z was

Redaktorzy portalu Kwestiasmaku.pl podali, jak długo należy gotować rosół. Ich zdaniem, jest to 1,5 godziny. Każdy kucharz poda jednak inną długość. Warto za dolną granicę przyjąć godzinę. Pamiętajmy, by składniki umieszczone w garnku zalać zimną wodą, a następnie gotować na średnim ogniu. Dopiero po zagotowaniu wody zmniejszamy poziom ognia. Autorzy artykułu wskazują, że rosół powinien jedynie "mrugać". Potrawę gotujemy przez godzinę. Po dodaniu warzyw do rosołu oraz przyprawieniu ponownie zmniejszamy ogień i czekamy kolejną godzinę.

Kinga Duda otrzymała niespodziewany, bolesny cios. Te słowa na pewno dotrą do Pałacu PrezydenckiegoKinga Duda otrzymała niespodziewany, bolesny cios. Te słowa na pewno dotrą do Pałacu PrezydenckiegoCzytaj dalej

Wciąż zapominamy, że to właśnie klasyczne i tradycyjne dania są domeną Polek i Polaków. Pęd za nowoczesną lub egzotyczną kuchnią sprawia, że nie dbamy o najprostsze potrawy. Często niepotrzebnie inwestujemy w wyrafinowaną kuchnie, zamiast skupić się na doskonaleniu tego, co najprostsze. Rosół następnego dnia można wykorzystać do sporządzenia zupy pomidorowej. Redaktorzy portalu Kwestiasmaku.pl, że mięso z wywaru nadaje się na farsz do pierogów.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Dziś jest jedną z największych gwiazd "Na Wspólnej" TVN. Aż trudno uwierzyć, co robiła 20 lat temu 2. Gessler pokazała przepis na obłędne pieczone ziemniaki. Sekretem ich smaku jest aromatyczna przyprawa 3. Odeszła z TVP w atmosferze skandalu. Co teraz robi była gwiazda "Pytania na śniadanie"?

Rosół należy też odpowiednio przyprawić. Mało kto zdaje sobie sprawę, że dla wzbogacenia smaku możemy dodać do dania łyżkę octu. Zwolennicy eksperymentów mogą urozmaicić rosół odrobiną soku z buraka lub goździkami. Ocet można zastąpić cytryną. Należy jednak uważać, ponieważ kwasek cytrynowy może nieco zaburzyć walory smakowe przepysznej zupy.

Obrazy WTV"Milionerzy": 10 tys. złotych na stole i ekstremalnie trudne pytanie. Uczestnik miał tylko dwa koła ratunkoweCzytaj dalej

Źródło: [Kwestia Smaku]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Już nawet ZUS nie ukrywa, że świadczenia będą głodowe. Wraca pomysł emerytury obywatelskiej
  2. Egipskie ciemności na głównej ulicy. Nie naprawią latarni, bo złodzieje kradną kable
  3. Krystyna Pawłowicz nie wytrzymała. Pokazała wulgarne cytaty, po czym nawiązała do Jana Pawła II
  4. Dziennikarz nie wytrzymał, nagle przerwał program na żywo. "Są pewne granice"
  5. "Wiadomości" nie dają za wygraną. Materiał na TVP Info mógł zdezorientować tysiące widzów?
  6. Wideo - „Policję dzwoń Wiesiek” - Kolizja w Gdańsku - kto wymusił pierwszeństwo?

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News