Rosół. (zd. il.) Wikimedia Commons/MOs810Źródło: (zd. il.) Wikimedia Commons/MOs810
Wszystkie wideo autora Weronika Szatkowska
Autor Weronika Szatkowska - 13 Września 2020

Czy masz w zwyczaju gotować rosół na udkach od kurczaka? Popełniasz kardynalny błąd, ostrzegają wybitni kucharze

Rosół to jedna z najbardziej lubianych zup w polskiej kuchni. Okazuje się, że gotowanie go na udkach kurczaka jest jednym z największych możliwych błędów kulinarnych. I choć może wydawać się to śmieszne, naprawdę ma wpływ na smak całej potrawy.

Najlepsi kucharze przestrzegają tych, którzy są zwolennikami rozpoczynaniem gotowania wywaru na udkach z kurczaka.

W W "Wiadomościach" TVP znowu szykany. Nie ma końca w szczuciu na mniejszości, brak słówCzytaj dalej

Rosół nie powinien być gotowany na wywarze z udek kurczaka

Rosół jest uważany za tradycyjną zupę kuchni polskiej, a zwolenników tego dania jest wielu. Można przygotowywać ją nie tylko w sposób klasyczny, ale również wzbogacać różnymi dodatkami. Najważniejsze jest kilka zasad, które trzeba zachować podczas jej gotowania.

DZISIAJ GRZEJE:
1. "Wiadomości" TVP znów bezstronnie? Promują Kurskiego, mocne słowa na wizji: "My nie jesteśmy, aby się cokolwiek opłacało"
2. Najlepszą przekąskę na wieczór zrobisz z niedzielnego rosołu. Błyskawiczna galaretka podbije podniebienia domowników

Przede wszystkim należy rozpoczynać gotowanie od zimnej wody, ale co z warzywami i mięsem? Wielu korzysta ze sprawdzonych sposobów babć, czy mam. Inni lubią eksperymentować. Warto jednak pamiętać, aby nie gotować wywaru tylko na udkach drobiowych. Można wykorzystać też mięso królika lub mięso przepiórcze.

Wydano ostrzeżenie na jutro i środę. Szczególnie zagrożone są osoby w konkretnym wiekuWydano ostrzeżenie na jutro i środę. Szczególnie zagrożone są osoby w konkretnym wiekuCzytaj dalej

Prostym i szybkim sposobem wydaje się zakup udek z kurczaka w markecie, ale niekoniecznie zdrowym i smacznym. Specjaliści kulinarni notorycznie przestrzegają. Jakie więc mięso wybrać do tej aromatycznej zupy? Prawdziwy rosół powinien być ugotowany na mieszance mięsa drobiowego oraz wołowego. Poleca się też, aby mięsiwo nie pochodziło z pierwszego lepszego marketu, a najlepiej z uprawy wiejskiej. To własnie odpowiada za rewelacyjny i niepowtarzalny smak. Udka kurczaka nie są w stanie przekazać odpowiedniego aromatu do zupy. Kolejne ważne elementy to opalana cebula, podstawowa włoszczyzna oraz przyprawy takie jak lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz sól.

Wielu kucharzy zaleca umieszczenie na samym dnie natki pietruszki, która nie tylko nada niepowtarzalnego koloru zupie, ale również wzbogaci smak. Niektórzy są też zwolennikami gotowania rosołu z dodatkiem kości wołowych. Nie jest to błędem, jednak tu trzeba być prawdziwym zwolennikiem, ponieważ całkowicie może zmienić to smak bulionu. Należy unikać używania kostki rosołowej lub innych ulepszaczy, ponieważ glutaminian monosodowy jest składnikiem szkodliwym i rakotwórczym.

Maryla Rodowicz mocno zasmucona: Maryla Rodowicz mocno zasmucona: "Mam niską emeryturę". Co mają powiedzieć Polki i Polacy?Czytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Tajemnicze nasiona z Chin zbadane. Wiemy już co docierało w paczkach
  2. Właśnie się zaczęło, Tłumy ludzi na ulicach. Niezbędna była pomoc ratowników medycznych
  3. Jarosław Kaczyński oszukał wyborców? Nici z obietnicy podwyżek
  4. TVN przekazał przykre informacje. Nie żyje ceniony dziennikarz
  5. Pomóż znaleźć właściciela. Agresywne psy zabiły jamniczka, tragiczne zdarzenie w Krakowie
  6. Mandat na ponad 2 miliony złotych? Rekordziście grozi również więzienie

Źrodło: Pikio

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News