Rolady śląskie przepis. (zdj. Il. ) ; NeedpixŹródło: (zdj. Il. ) ; Needpix
Wszystkie wideo autora Alan Wysocki
Autor Alan Wysocki - 26 Sierpnia 2020

Podobne rolady przyrządza się jedynie na Śląsku. Jeden składnik, o którym mogłeś zapomnieć, okazuje się kluczowy

Rolady śląskie z przepisu naszych babć i dziadków budzą zachwyt zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Podczas przyrządzania potrawy warto pamiętać o dodaniu do niej taniego składnika. Każdy z nas posiada go w swojej kuchni. Jak powinniśmy przygotować klasyczne danie?

Wielu z nas zaczyna eksperymentować podczas gotowania. Wykwintne i artystyczne potrawy coraz częściej pojawiają się na stołach. Niestety sprawia to, że zapominamy o przepysznych smakach tradycyjnej, polskiej kuchni. Klasyczne potrawy wciąż są udoskonalane przez mieszkańców Śląska. Przepis na rolady to ulubiona receptura wielu adeptów sztuki kulinarnej.

Dziennikarz TVN nagle zatrzymany. Zabrano mu telefon i dokumenty, trafił na białoruski komisariatDziennikarz TVN nagle zatrzymany. Zabrano mu telefon i dokumenty, trafił na białoruski komisariatCzytaj dalej

Rolady śląskie mogą być jeszcze smaczniejsze. Przepis może zachwycić

Na stronie Śląskiesmaki.pl przedstawiono, jakie produkty należy zakupić, by przygotować przepyszne rolady śląskie. Składnikiem często pomijanym w trakcie gotowania jest kiełbasa. Można jej dodać wedle uznania, po kilka plasterków do każdej porcji. Nie w każdym domu dodaje się go jednak do rolad. Składnik ten nie kosztuje prawie nic, a może znacznie wzbogacić walory smakowe dania. Pamiętajmy o zakupieniu: 750 g wołowiny zrazowej, 50 g ogórków kiszonych, 100 g cebuli, 20 g musztardy, 120 g boczku wędzonego surowego, 30 g mąki pszennej, 50 g smalcu, soli, pieprzu, liści laurowych oraz ziela angielskiego.

Dziennikarka TVP Info znalazła się w centrum ogromnej awantury. Teraz do mediów dotarły niespodziewane informacjeDziennikarka TVP Info znalazła się w centrum ogromnej awantury. Teraz do mediów dotarły niespodziewane informacjeCzytaj dalej

Kucharze i kucharki z portalu Śląskiesmaki.pl tłumaczą, jak najlepiej przyrządzić rolady śląskie. Pamiętajmy, by umyć, pokroić w plastry oraz rozbić tłuczkiem zakupione mięso. W kostkę należy pokroić boczek, ogórki oraz cebulę. Następnie trzeba wymieszać warzywa z mięsem mielonym i doprawić tak, jak lubimy. Śląskiesmaki.pl informują, że przygotowany farsz dzielimy na płaty wołowiny, którą należy dokładnie nasmarować musztardą. Do zawijania produktów możemy wspomóc się wykałaczką lub nitką. Po oprószeniu dania mąką obsmażamy rolady śląskie na rozgrzanym tłuszczu. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Do potrawy dodajemy też plasterki kiełbasy śląskiej.

DZISIAJ GRZEJE: 1. GIS ostrzega Polaków przed śmiertelną substancją. Ogromne niebezpieczeństwo 2. Tysiące Polek i Polaków dostaną dziś takiego samego SMS-a. Sytuacja jest poważna 3. Jeszcze tylko podpis prezydenta i wjedzie nowa opłata. Wpływy będą ogromne

Rolady śląskie mogą wzbudzać kontrowersje szczególnie wśród miłośników tradycyjnej kuchni śląskiej. Zwolennicy eksperymentów często dodają do dania mięsa mielonego lub agaru. Tradycyjne polskie potrawy są jednak idealnym polem do popisów. Gotowanie nie tylko zaspokaja uczucie głodu, ale też działa relaksująco i pobudza kreatywne myślenie.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Z ostaniej chwili: ogromna awaria w elektrociepłowni. Pół Warszawy bez cieplej wody
  2. “Won z Mojego Miasta...”. Żona posła PiS zaatakowała dziewczynę z tęczową torebką?
  3. "Miała rozmowę dyscyplinującą", "szukali jej nowego partnera". Prowadząca "Dzień dobry TVN" odeszła w zaskakujących okolicznościach, dziennikarze ujawniają
  4. "Mówi pan rzeczy obsceniczne". Korwin-Mikke na antenie Polsatu wyprowadził dziennikarkę z równowagi
  5. Bohaterowie "Chłopaków do wzięcia" chcieli pieniędzy od fanów. Zbierali już kolejny raz, internauci oburzeni
  6. Krzysztof Jackowski zdradził, co czeka nas jesienią. Czarny scenariusz zaczyna się spełniać

Źródło: [Śląskiesmaki.pl]

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News