Pomidory. Wikimedia/MOs810Źródło: Wikimedia/MOs810
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 1 Września 2020

Dodaj jeden tajemniczy składnik, a twoją pomidorową zachwyci się cała rodzina. Sekret tkwi w przyprawie, o której mało kto pamięta

Pomidorowa to klasyczna zupa kuchni polskiej. Mimo, iż jest niezwykle prosta w przygotowaniu i zazwyczaj każdy przyrządza ją tak samo, to istnieją różne sposoby na urozmaicenie jej smaku. Niektórzy używają jednego tajemnego składnika, który całkowicie odmienia pomidorową.

Zupa pomidorowa jest lubiana prawie przez wszystkich. Żadnego problemu nie sprawia również przygotowanie tego dania, gdyż potrzebne jest tylko kilka prostych składników. Zazwyczaj potrzebny jest rosół, który udoskonalamy pomidorami.

Martwisz się o swoją emeryturę? Fatalne informacje, eksperci nie mają wątpliwościMartwisz się o swoją emeryturę? Fatalne informacje, eksperci nie mają wątpliwościCzytaj dalej

Przygotowanie zupy pomidorowej

W tym przepisie pominiemy proces przygotowania rosołu, gdyż doskonały przepis na bulion można znaleźć tutaj. Aby przemienić bulion w zupę pomidorową będziemy potrzebowali dodatkowo 200 g koncentratu pomidorowego gęstego ze słoiczka lub 250 g koncentratu rzadkiego z kartonika lub butelki. Dodatkowo potrzebne będzie 200 ml śmietany 18 proc. Gdy ugotujemy już bulion, nie pozostaje nam nic innego jak dodanie koncentratu pomidorowego, zmniejszenie ognia i wlanie roztworu stworzonego z 200 ml śmietany i kilku łyżek ciepłej wody, co pozwoli jej się zahartować i nie zwarzy się w zupie. Na sam koniec pozostaje nam doprawienie zupy i tu zaczyna się cała magia. Zazwyczaj ludzie wykorzystują tylko sól i pieprz, zapominając o tajemnym składniku, który całkowicie zmienia smak pomidorowej.

Sekretny składnik pomidrowej

Tadeusz Rydzyk w poważnych tarapatach. Pan Marek poszedł do sądu, nie mógł odpuścićTadeusz Rydzyk w poważnych tarapatach. Pan Marek poszedł do sądu, nie mógł odpuścićCzytaj dalej

W tym wypadku chodzi o cukier. Doskonale przełamuje kwaskowatość zupy, dzięki czemu uzyskujemy aksamitny, pomidorowy smak naszego dania. Ilość cukru, który dodamy do naszej zupy zależy od naszych upodobań. Najlepiej dodawać cukier stopniowo i sprawdzać smak dania.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Wszystko stało się jasne, właśnie ujawniono największą tajemnicę. Szumowski nie chciał o niej mówić
2. Zaskakujący krok PKO BP. Znacznie ułatwi życie, ale jest haczyk
3.Lament Maryli Rodowicz. Gwiazda skarży się na poważne problemy

Znana jest zasada, iż najlepsze jest używanie metody – na jeden litr zupy jedna płaska łyżeczka cukru. Taki sposób doprawiania zupy pomidorowej był niezwykle popularny dobrych kilkadziesiąt lat temu. Wówczas ludzie nie wyobrażali sobie zupy pomidorowej bez cukru. Czasami warto wrócić do dawnych tradycji i spróbować tego przepisu na pomidorową.

Źródło: [Wirtualna Polska]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Z ostatniej chwili: ranna kobieta leży na środku torowiska. Poważny wypadek w centrum, ogromne utrudnienia
  2. Ministerstwo nakazało usunąć artykuł o pedofilii w Kościele
  3. Powrót do szkół 1 września wcale nie jest bezpieczny? Rodzice nie kryją obaw i wątpliwości, mówią wprost
  4. Publicysta Radio Maryja namawia do użycia amunicji wobec LGBT. Wcześniej obrażał ofiarę księdza-pedofila
  5. Mateusz Morawiecki przyłapany na gorącym uczynku. Jego zasady nie obowiązują?
  6. Polsat przekazał dramatyczną wiadomość z zagranicy. Niestety, nie żyje Polak

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News