Placki ziemniaczane. Pixabay/TakenŹródło: Pixabay/Taken
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 21 Września 2020

Zapiekane placki ziemniaczane po beskidzku. Zaskakujący sposób na klasyczne danie z nietuzinkowym składnikiem

Placki ziemniaczane to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Każdy region naszego kraju charakteryzuje się innym przygotowywaniem tego przysmaku. Oto doskonały przepis na placki ziemniaczane po beskidzku, w całkowicie innym wydaniu niż klasyczne.

Podstawą placków są ziemniaki, które zazwyczaj smaży się na patelni i podaje z przeróżnymi dodatkami. Zazwyczaj jest to gulasz, sos grzybowy lub po prostu śmietana. W Beskidach jest jednak zupełnie inny sposób ich podania.

Dziennikarz TVP Info padł ofiarą drwin. Szybko zarzucono mu kłamstwo, nic się nie ukryje?Dziennikarz TVP Info padł ofiarą drwin. Szybko zarzucono mu kłamstwo, nic się nie ukryje?Czytaj dalej

Placki ziemniaczane po beskidzku – składniki

Jeden składnik, który bez wątpienia wyróżnia placki ziemniaczane w Beskidach to oscypek. Użycie tego słonego sera wędzonego pozwala wydobyć wszystkie smaki z delikatnego ziemniaka, który stanowi niebywały kontrast dla regionalnego wyrobu. To jednak nie wszystko, co będzie nam potrzebne do przygotowania placków. Do wykonania całego przepisu będziemy potrzebować: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 duże cebule, 700 g łopatki wieprzowej, 3 łyżki suszonych grzybów, odrobinę mąki pszennej, smalec, olej do smażenia i przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony i paprykę słodką.

Widzowie Wiadomości TVP poważnie zdezorientowani. Materiał przebił wszystko, co dotąd widzieliśmy?Widzowie Wiadomości TVP poważnie zdezorientowani. Materiał przebił wszystko, co dotąd widzieliśmy?Czytaj dalej

Placki ziemniaczane po beskidzku – przepis

Przygotowanie tego dania rozpoczynamy od obrania, umycia i utarcia ziemniaków razem z cebulą na miazgę. Masę doprawiamy solą i pieprzem, dodajmy jajka i mąkę ziemniaczaną a następnie dokładnie mieszamy. Wieprzowinę kroimy w kostkę i razem z posiekaną w kostkę cebulą obsmażamy na smalcu. Następnie zalewamy podsmażone mięso wodą, dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy do miękkości.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Viki Gabor i jej ojciec zostali napadnięci przez grupę agresywnych mężczyzn. Dramat w rodzinie zwyciężczyni Eurowizji
2. Niemal wszyscy jak jeden mąż popełniają okropny błąd robiąc naleśniki. 1 krok zmienia wszystko

3. Wyciekły okropne, prywatne wiadomości Jarosława Jakimowicza. Nie wytrzymał, odpowiedział bez hamulców

Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dosypujemy niewielką ilość mąki pszennej do zagęszczenia. Masę ziemniaczaną wylewamy na patelnie i smażymy placki ziemniaczane, które zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy je na paski i dorzucamy do garnka z gulaszem. Następnie całość wykładamy na blachę do pieczenia i obsypujemy z góry porwanymi kawałkami oscypka. Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści, a placki będą gorące.

Źródło: [doradcasmaku.pl]

Niesamowite wieści, Tomasz Komenda zdobył nową pracę u gwiazdora TVN. Poruszające, czym się zajmieNiesamowite wieści, Tomasz Komenda zdobył nową pracę u gwiazdora TVN. Poruszające, czym się zajmieCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Za rachunki zapłacimy więcej, wdrożą nową opłatę. Ściągną 5,4 mld zł rocznie
  2. Burmistrz z samego rana przekazał smutne wiadomości. Nie żyje Stanisław Kruszewski
  3. Krystyna Pawłowicz nie wytrzymała. Pokazała wulgarne cytaty, po czym nawiązała do Jana Pawła II
  4. Dziennikarz nie wytrzymał, nagle przerwał program na żywo. "Są pewne granice"
  5. "Wiadomości" nie dają za wygraną. Materiał na TVP Info mógł zdezorientować tysiące widzów?
  6. Wideo - Koszmarny wypadek. Ten kierowca w nietypowy sposób wjechał na autostradę. O krok od wielkiej tragedii

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News