Pierogi. GRAZYNA WOJCIK/East NewsŹródło: GRAZYNA WOJCIK/East News
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 13 Sierpnia 2020

Sekretny przepis na babcine pierogi. Doskonałe ciasto i przepyszne nadzienie. Danie stanie się hitem każdej kuchni

Pierogi to wizytówka polskiej kuchni domowej. Ciężko znaleźć na świecie osobę, która nigdy nie słyszała o tym daniu. My przedstawiamy doskonały przepis na świetne pierogi, który pochodzi z 1920 roku!

W klasycznych przepisach występują 3-4 rodzaje farszu, które wykorzystuje się do wypełnienia pierogów, jednak kucharze uwielbiają tworzyć przeróżne wariacje na temat tego dania. Z tego powodu pierogi możemy zjeść tak naprawdę ze wszystkim.

Jacek Kurski wolałby o tym zapomnieć, ujawniono nagranie. Śpiewa o bieliźnie, tańcach i barmanachJacek Kurski wolałby o tym zapomnieć, ujawniono nagranie. Śpiewa o bieliźnie, tańcach i barmanachCzytaj dalej

Przepis na ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi to sekret całego dania. Dzięki niemu potrawa zachwyca ludzi na całym świecie i sprawia, że nasze kubeczki smakowe szaleją. Miekkie, delikatne oraz wilgotne – takie powinno być idealne ciasto. Wykonanie doskonałych pierogów wcale nie jest takie trudne. Tajemnica tkwi w odpowiednim dobraniu składników – mąka koniecznie typu 450-480 oraz ciepła, letnia woda wymieszana z solą i kilkoma kroplami oleju. Warto wspomnieć, iż wiele osób do swojego ciasta dodaje jajko, które sprawia, że pierogi są twardsze. Pomysł ten przybył do nas z Włoch, gdzie do ravioli dodaje się żółtko.

Chcąc uzyskać miękkie ciasto lepiej zrezygnować z tego produktu. 500 g mąki dokładnie przesiewamy i dodajemy do niej wcześniej przygotowaną mieszankę 280 ml ciepłej, letniej wody, jedną łyżeczkę soli i tyle samo oleju. Na początku mieszkamy masę szpatułką, gdy widzimy, że ciasto odchodzi od brzegów miski, wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez 15 minut. Masę dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na cienkie arkusze.

Magdalena Ogórek i Jakimowicz w TVP przekroczyli wszelkie granice. Śmiali się w głos, gdy ośmieszano drugiego człowiekaMagdalena Ogórek i Jakimowicz w TVP przekroczyli wszelkie granice. Śmiali się w głos, gdy ośmieszano drugiego człowiekaCzytaj dalej

Przepis na farsz do pierogów


Przed rozpoczęciem wykonywania ciasta na pierogi powinniśmy przygotować sobie farsz. W tym przepisie będzie to nadzienie mięsne, które jest jednym z najpopularniejszych jeśli chodzi o to danie. W maszynce do mielenia rozdrabniamy następujące składniki: 250g ugotowanego mięsa z rosołu (drobiowe bez skóry i wołowe), zeszkloną na patelni dużą cebulę, 150 g pieczarek oraz warzywa z rosołu (pół marchewki i pół pietruszki).

DZISIAJ GRZEJE: 1. Tragiczne informacje obiegły Polskę. Nie żyje uwielbiany polski duchowny
2. W polskim mieście doszło do bardzo poważnego wypadku, są ranni, w tym dzieci. Na miejsce natychmiast ruszył śmigłowiec
3. Stało się, posłowie przegłosowali podwyżki dla siebie. Pierwsza dama też zarobi

Po zmieleniu, farsz należy doprawić solą oraz dokładnie wyrobić na lepką masę. W tym momencie jesteśmy gotowi do nadziewania ciasta. Gdy przygotujemy już wszystkie pierogi, w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i gdy zacznie mocno wrzeć, wkładamy pierwsze pierożki. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości ciasta.

Źródło: [kwestiasmaku.com]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Ministerstwo Zdrowia właśnie wystosowało pilny apel. Dotyczy wszystkich Polaków
  2. Pracownik TVP3 Lublin zmanipulował materiał. Został zwolniony
  3. Lepiej zostańcie w domu, ostrzeżenia dotyczą całego kraju. Nie tylko dziś w Polsce zrobi się niebezpiecznie
  4. Znalazła przerażającą rzecz na swojej wycieraczce. Pokazała ją na antenie TVP w Studio Polska
  5. Uczestnik "The Voice of Poland" przeszedł nie tylko operację. Okazuje się, że był zakażony, a wszystko ujawniono w mediach
  6. Była z rodziną na plaży w Ustce, musiała zabrać ręcznik i uciekać. "Ogólnie koszmar"

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News