Naleśniki. Pxhere/MariaPolna
Źródło: Pxhere/MariaPolna
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 7 Września 2020

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Wystarczy pamiętać o jednym składniku

Naleśniki to szybkie danie, do którego przygotowania nie potrzeba wiele czasu. Oto doskonały przepis na świetnie naleśniki, który zapewnia odpowiednią wilgotność ciasta i wspaniały smak.

Można podawać je ze słodkim lub słonym farszem, zawijać lub składać – kombinacje z naleśnikami są nieskończone i zależą tylko i wyłącznie od naszych zachcianek kulinarnych. Przedstawiamy przepis, który pozwoli stworzyć idealna ciasto, które będzie bazą do tego dania.

Obrazy WTV"Dzień dobry TVN" nagle wprowadziło wielkie zmiany. Wiemy, co wydarzyło się za kulisamiCzytaj dalej

Ciasto na naleśniki – składniki

Naleśniki to jedno z ulubionych dań dzieci, które uwielbiają smarować je słodkim dżemem, kremem czekoladowym, bitą śmietaną lub syropem klonowym. Przygotowuje je się bardzo szybko. Aby sporządzić naleśniki dla 6 osób będziemy potrzebować następujących składników: 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju oraz szczypta soli. Jak widać większość składników każdy posiada w domu i aby przygotować naleśniki nie musimy nawet udawać się do sklepu.

TVP zdecydowało się na krok, jakiego jeszcze nie było. Widzowie przecierali oczy ze zdumieniaTVP zdecydowało się na krok, jakiego jeszcze nie było. Widzowie przecierali oczy ze zdumieniaCzytaj dalej

Ciasto na naleśniki – przepis

Pracę rozpoczynamy od zmiksowania wszystkich składników na jednolitą masę, przypominającą gęstą śmietanę. Następnie odstawiamy ciasto na 30 minut, aby składniki się ze sobą dobrze połączyły, a cała masa dojrzała. Po odczekania podanego czasu rozgrzewamy patelnię i lekko smarujemy ją olejem.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Krystyna Pawłowicz miała złamane serce, a nikt o tym nie mówi. Głęboko skrywane tajemnice jej przeszłości ujrzały światło dzienne 2. Niestety, otrzymała najgorszą diagnozę - złośliwy nowotwór, zrezygnowała z leczenia i wycięła zdrową część ciała. Przez chorobę zdecydowała się na zdumiewającą dietę
3. Kiedy solisz rosół - na początku czy pod koniec gotowania? W zależności od odpowiedzi smak zupy może się diametralnie zmienić

Gdy patelnia osiągnie odpowiednia temperaturę wylewamy ciasto i rozprowadzamy je po całości wykonując okrężne ruchy ręką. Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne. Gdy spód naleśnika się podsmaży, obracamy go na drugą stronę i trzymamy na patelnie do zrumienienia. Gotowe naleśniki odkładamy na talerz i po paru minutach są już gotowe do nadziewania farszem. Specjalnym składnikiem są banany lub truskawki, które świetnie pasują dodane do wnętrza ciasta w fazie miksowania.

Źródło: [beszamel.se.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. 142 zł na rękę więcej, cięcie urlopów i nowe odszkodowania. Idą zmiany w Kodeksie pracy
  2. Szarżowała na drodze, nagle zjechała na prawo. Poważny wypadek przy szkole, 23-latkę zabrało Lotnicze Pogotowie Ratunkowe
  3. TVN żegna najważniejszą postać w załodze. Nagła decyzja
  4. Obostrzenia wracają, podano listę czerwonych i żółtych stref. Sytuacja robi się poważna
  5. Najgorsza wpadka w karierze Anny Popek. Słowa, które padły w programie na żywo oburzyły opinię publiczną
  6. Kierowco, będziesz bardzo zadowolony. Rewolucyjne zmiany dotyczące prawa jazdy zostały zatwierdzone