Ciasto czekoladowe. Pixabay/PexelsŹródło: Pixabay/Pexels
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 28 Września 2020

Pyszne ciasto w kilka minut. Murzynek z powidłami i jabłkiem

Murzynek to jedno z najpopularniejszych ciast pieczonych w Polsce. Niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu smakuje wyśmienicie do kawy. Ten przepis zakłada dodatkowe użycie powideł i startego jabłka.

Każdy ma czasami ochotę na coś słodkiego. W takim wypadku doskonale sprawdzi się czekoladowy murzynek, który zaspokoi chęć zjedzenia przepysznego ciasta.

Telewizja Trwam nigdy nie odpuści? Na antenie pojawił się nowy Telewizja Trwam nigdy nie odpuści? Na antenie pojawił się nowy "reportaż", na Nowogrodzkiej zrobi się gorącoCzytaj dalej

Murzynek – składniki


Do przygotowania murzynka potrzebne będą następujące składniki: 1/2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, kostka masła, tabliczka gorzkiej czekolady, 3 łyżki kakao, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 2 łyżki powideł lub dżemu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka sody oraz 1 jabłko starte na tarce do warzyw. Połączenie tych składników zapewnia wyjątkowy smak, który wielu może przypomnieć czasy dzieciństwa, gdy takie ciasto czekoladowe piekła babcia lub mama.

Emerytura największej gwiazdy Emerytura największej gwiazdy "M jak miłość" załamuje. "Wszystko znikło, nic nie mamy"Czytaj dalej

Murzynek – przygotowanie

Murzynek jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Prace nad ciastem zaczynamy od rozpuszczenia masła oraz czekolady. Wszystkie sypkie składniki należy zmieszać ze sobą, dodać mleko, masło, rozpuszczoną czekoladę, powidła, starte jabłko oraz ubite żółtka jajek.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Sieć Play została sprzedana. Co dalej z klientami?
2. Kultowa scena z obiadem polowym z "Czterech pancernych i psa" kryje za sobą porażającą historię. Aktorzy do dziś czują niesmak
3. Gwiazda programu TVN podjęła niespodziewaną decyzję. Widzowie przecierali oczy ze zdumienia

Później całość delikatnie wymieszać na jednolitą masę i przelać do tortownicy lub blaszki. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęcia z piekarnika chwilę odczekać. Ciasto jest gotowe do spożycia.

Niewyobrażalnie ogromne pieniądze dla fundacji Tadeusza Rydzyka. Szczegóły mogą przyprawić o ból głowyNiewyobrażalnie ogromne pieniądze dla fundacji Tadeusza Rydzyka. Szczegóły mogą przyprawić o ból głowyCzytaj dalej


Źródło: [smacznepotrawy.com]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Po 15 latach zażądali od niego zapłaty abonamentu RTV. Jednak wyrok sądu upokorzył Pocztę
  2. Pilnie zwołano sztab kryzysowy w Warszawie. "Sytuacja jest bardzo poważna"
  3. 75-latek podał się za dziadka i wszedł do przedszkola. Później został przyłapany na zatrważającym czynie
  4. Minister może zarobić w rządzie ogromne kwoty. Co mają powiedzieć Polacy na "śmieciówkach"?
  5. Trudne, bardzo smutne chwile Donalda Tuska. Jego malutka wnuczka trafiła do szpitala, dopiero wyszło na jaw
  6. Wideo - Policyjny radiowóz mógł doprowadzić do wielkiej tragedii. O krok od groźnego wypadku

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News