Ogórki. Pixabay/Krzys16Źródło: Pixabay/Krzys16
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 25 Września 2020

Mizeria po nowemu. Okazuje się, że popularna surówka bez jednego składnika jest jeszcze lepsza

Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań obiadowych w polskiej kuchni. Zazwyczaj kojarzy nam się z kotletem schabowym i tłuczonymi ziemniakami. Oto przepis na zupełnie nową, mniej kaloryczną wersję mizerii.

Klasyczna wersja mizerii jest obfita w śmietanę, która jak wiadomo zawiera dość sporo kalorii. Nie ma co się martwić, istnieje alternatywa dla tego wyśmienitej mizerii, która nie zawiera śmietany.

Przełomowa chwila. Właśnie zapadł wyrok w sprawie, w której Tomasz Komenda został niesłusznie skazanyPrzełomowa chwila. Właśnie zapadł wyrok w sprawie, w której Tomasz Komenda został niesłusznie skazanyCzytaj dalej

Mizeria bez śmietany – składniki

Mizeria nie wymaga zbyt wielu składników. Podstawą są dobre, bezpestkowe ogórki, które odpowiadają za orzeźwiający smak i wodnistą konsystencję dania. Najlepsze do mizerii są ogórki z własnego ogórka, gdyż mamy wtedy pewność, co do ich pochodzenia. Te sklepowe niestety mogą zawierać chemikalia wykorzystane do ich uprawy. Oprócz ogórka będą potrzebne następujące składniki: pół łyżki drobno posiekanego koperku, 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego, pół łyżeczki cukru, sól oraz pieprz. Wiele osób z dzieciństwa pamięta mizerię z dodatkiem cukru, dlatego też ten składniki jest w tym przypadku opcjonalny i zależy od upodobań osoby, która mizerię przyrządza.

Prawie milion Polek i Polaków może otrzymywać niższe emerytury, niż do tej pory. Rozpoczęły się prace nad projektemPrawie milion Polek i Polaków może otrzymywać niższe emerytury, niż do tej pory. Rozpoczęły się prace nad projektemCzytaj dalej

Mizeria bez śmietany – przygotowanie

Mizeria to jedno z najprostszych dań jakie możemy sobie wyobrazić. Pracę zaczynamy od umycia i obranie ogórków. Następnie kroimy warzywo na jak najcieńsze plasterki i przekładamy do miski. Plasterki ogórka posypujemy koperkiem, cukrem, solą i pieprzem i następnie kropimy lekko octem.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Jacek Kurski ma powody do radości. Kolejne miliony z naszych kieszeni wpłyną na konto TVP
2. Powinny znaleźć się w sezonowym menu każdego Polaka. W placku drożdżowym śliwki smakują najlepiej
3. Jarosław Jakimowicz po 7 latach zdał sobie sprawę, że jest obiektem kpin. Postanowił odpowiedzieć

Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy mizerię do lodówki na paręnaście minut, aby wszystkie smaki się połączyły i dokładnie „przegryzły”. Po wyjęciu z lodówki jeszcze raz mieszamy wszystko i sprawdzamy smak. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.

Produkty za mniej niż złotówkę. Biedronka szykuje się na szturmProdukty za mniej niż złotówkę. Biedronka szykuje się na szturmCzytaj dalej


Źródło: [wszechjedzaca.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Polacy masowo oczyszczają swoje konta emerytalne. Niektórzy do samego zera
  2. Olbrzymie utrudnienia dla warszawiaków. Zgromadzenia sparaliżują stolicę
  3. Sensacyjne doniesienia "Super Expressu". Szydło i Duda zakładają partię?
  4. Ostatnie Wiadomości TVP przejdą do historii. Trzeba zobaczyć samemu, co pojawiło się obok prowadzącej
  5. Piekło zamarzło. Krystyna Pawłowicz broni publicznie Lecha Wałęsy
  6. Wideo - Nietrzeźwy kierowca cysterny doprowadził do gigantycznej eksplozji kilkudziesięciu tysięcy litrów paliwa

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News