Ogórki. Pixabay/krzys16Źródło: Pixabay/krzys16
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 25 Sierpnia 2020

Nietypowy przepis na mizerię zachwyci każdego. Dodatkowy, niespodziewany składnik robi robotę

Mizeria to jedna z najbardziej popularnych surówek w kuchni polskiej. Najczęściej podawana jest z niedzielnym obiadem, towarzysząc kotletowi schabowemu i gotowanym ziemniakom. Okazuje się, że istnieje bardzo ciekawy sposób przygotowania tego dania z zaskakującym składnikiem.

Kilka dni temu pisaliśmy o doskonałym przepisie na mizerię „po poznańsku”, do której dodaje się czerwoną cebulę. Tym razem mamy dla Państwa przepis na mizerię z sałatą lodową!

Po 15 latach została zwolniona z TVP. Sposób, w jaki ją poinformowano, załamujePo 15 latach została zwolniona z TVP. Sposób, w jaki ją poinformowano, załamujeCzytaj dalej

Zaskakujący składnik w mizerii

Pomimo, iż większości Polaków mizeria kojarzy się tylko i wyłącznie z ogórkiem i śmietaną, to istnieje wiele innych przepisów na ten niezwykle znany dodatek do dań. Do przygotowania tego przepisu będziemy potrzebować następujących składników: jedna sałata lodowa, dwa ogórki, pół pęczka koperku, 200 ml śmietany kwaśnej, ocet z białego wina oraz cukier i sól. Składniki są niezwykle proste, a samo danie jest bardzo szybkie do przygotowania. To właśnie dzięki temu mizeria tak często gości na naszych stołach. Jej smak uwielbia prawie każdy.

Opiekunka potajemnie wyszła za 88-letniego Władysława, dramat rodziny. Opiekunka potajemnie wyszła za 88-letniego Władysława, dramat rodziny. "Był cały brązowy, wyglądał jak wilkołak"Czytaj dalej

Mizeria z sałatą – przepis

Przygotowanie mizerii należy rozpocząć od dokładnego umycia sałaty i ogórków. Liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia. Zielone ogórki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry, które następnie dodajemy do sałaty.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Nie żyje polski polityk. Media obiegła tragiczna wiadomość
2. Tysiące Polek i Polaków dostaną dziś takiego samego SMS-a. Sytuacja jest poważna
3. 500 plus nie działa. Rząd wyda setki tysięcy na badanie Polaków

Pół pęczka kopru drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Następnie doprawiamy całość odrobiną soli, cukru oraz octu z białego wina. Na sam koniec wlewamy 200 ml kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mizerię wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby wszystkie smaki świeżych warzyw się ze sobą połączyły. Po krótkim czasie w chłodnym miejscu nasza mizeria jest gotowa do zaserwowania. Można podawać ją jako dodatek do mięsa i ryb, lub jaki osobne danie.
 
Źródło: [przepisy.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Za chwilę rząd może zapukać do Twoich drzwi. Będą sprawdzać majątek, zarobki i emerytury
  2. WHO zmieniła definicję pandemii: fake news czy prawda?
  3. Łukasz Szumowski otwarcie o swojej prywatności. "Przytyłem 10 kilogramów"
  4. "Mówi pan rzeczy obsceniczne". Korwin-Mikke na antenie Polsatu wyprowadził dziennikarkę z równowagi
  5. Jarosław Jakimowicz uważa, że jego krytycy są zatrudnieni. Doszukuje się spisku, bo program TVP nie przypadł wszystkim do gustu?
  6. Sanepid pilnie poszukuje pasażerów pociągu. Podróżny miał koronawirusa