Ogórki. Pixabay/krzys16Źródło: Pixabay/krzys16
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 25 Sierpnia 2020

Nietypowy przepis na mizerię zachwyci każdego. Dodatkowy, niespodziewany składnik robi robotę

Mizeria to jedna z najbardziej popularnych surówek w kuchni polskiej. Najczęściej podawana jest z niedzielnym obiadem, towarzysząc kotletowi schabowemu i gotowanym ziemniakom. Okazuje się, że istnieje bardzo ciekawy sposób przygotowania tego dania z zaskakującym składnikiem.

Kilka dni temu pisaliśmy o doskonałym przepisie na mizerię „po poznańsku”, do której dodaje się czerwoną cebulę. Tym razem mamy dla Państwa przepis na mizerię z sałatą lodową!

Po 15 latach została zwolniona z TVP. Sposób, w jaki ją poinformowano, załamujePo 15 latach została zwolniona z TVP. Sposób, w jaki ją poinformowano, załamujeCzytaj dalej

Zaskakujący składnik w mizerii

Pomimo, iż większości Polaków mizeria kojarzy się tylko i wyłącznie z ogórkiem i śmietaną, to istnieje wiele innych przepisów na ten niezwykle znany dodatek do dań. Do przygotowania tego przepisu będziemy potrzebować następujących składników: jedna sałata lodowa, dwa ogórki, pół pęczka koperku, 200 ml śmietany kwaśnej, ocet z białego wina oraz cukier i sól. Składniki są niezwykle proste, a samo danie jest bardzo szybkie do przygotowania. To właśnie dzięki temu mizeria tak często gości na naszych stołach. Jej smak uwielbia prawie każdy.

Opiekunka potajemnie wyszła za 88-letniego Władysława, dramat rodziny. Opiekunka potajemnie wyszła za 88-letniego Władysława, dramat rodziny. "Był cały brązowy, wyglądał jak wilkołak"Czytaj dalej

Mizeria z sałatą – przepis

Przygotowanie mizerii należy rozpocząć od dokładnego umycia sałaty i ogórków. Liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia. Zielone ogórki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry, które następnie dodajemy do sałaty.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Nie żyje polski polityk. Media obiegła tragiczna wiadomość
2. Tysiące Polek i Polaków dostaną dziś takiego samego SMS-a. Sytuacja jest poważna
3. 500 plus nie działa. Rząd wyda setki tysięcy na badanie Polaków

Pół pęczka kopru drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Następnie doprawiamy całość odrobiną soli, cukru oraz octu z białego wina. Na sam koniec wlewamy 200 ml kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mizerię wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby wszystkie smaki świeżych warzyw się ze sobą połączyły. Po krótkim czasie w chłodnym miejscu nasza mizeria jest gotowa do zaserwowania. Można podawać ją jako dodatek do mięsa i ryb, lub jaki osobne danie.

Źródło: [przepisy.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Za chwilę rząd może zapukać do Twoich drzwi. Będą sprawdzać majątek, zarobki i emerytury
  2. WHO zmieniła definicję pandemii: fake news czy prawda?
  3. Łukasz Szumowski otwarcie o swojej prywatności. "Przytyłem 10 kilogramów"
  4. "Mówi pan rzeczy obsceniczne". Korwin-Mikke na antenie Polsatu wyprowadził dziennikarkę z równowagi
  5. Jarosław Jakimowicz uważa, że jego krytycy są zatrudnieni. Doszukuje się spisku, bo program TVP nie przypadł wszystkim do gustu?
  6. Sanepid pilnie poszukuje pasażerów pociągu. Podróżny miał koronawirusa

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News