Mizeria. Pxhere/Unknown AuthorŹródło: Pxhere/Unknown Author
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 19 Sierpnia 2020

Mieszkańcy jednej części Polski nie wyobrażają sobie nie dodać zaskakującego składnika do mizerii. Każdy pokocha ją po pierwszym kęsie

Mizeria to klasyczny dodatek do wielu dań obiadowych. Jest najczęstszym towarzyszem kotleta schabowego, którego większość Polaków spożywa podczas niedzielnego obiadu. Co ciekawe, w jednym regionie Polski mizerię przyrządza się w niespotykany nigdzie sposób.

Większość Polaków spożywa surowego ogórka w sałatkach, na kanapkach lub w postaci mizerii. W wielu regionach naszego kraju sposób przyrządzenia talarków warzywa ze śmietaną różni się od pozostałych.

Aż trudno uwierzyć, czego Tadeusz Rydzyk chce uczyć polską młodzież. Zaskakujące informacje, dobry pomysł?Aż trudno uwierzyć, czego Tadeusz Rydzyk chce uczyć polską młodzież. Zaskakujące informacje, dobry pomysł?Czytaj dalej

Mizeria królową Polskich sałatek

Z ogórka można przyrządzić bardzo dużo dodatków, które możemy spożywać wraz z daniem głównym. Każdy z nas doskonale zna smak ogórków kiszonych, małosolnych czy piklowanych. Niemcy mają swoją sałatkę przygotowywaną z plasterków ogórków kiszonych, Polacy z kolei gustują w mizerii przyrządzanej ze świeżym ogórkiem, śmietaną i koperkiem. Ze skórką lub bez, w obu formach danie jest niezwykle smaczne. Niektórzy kroją ogórki na cienkie plasterki, inni wolą grubsze. Różnice można zauważyć również w doprawieniu mizerii. Najbardziej zaskakujący sposób na przyrządzenie tego dodatku mają mieszkańcy Poznania, którzy często do swojej mizerii dodają cebulę. Postanowiliśmy przedstawić przepis na mizerię „po poznańsku”.

Ważne informacje tuż przed weekendem. Klienci PKO BP powinni się przygotowaćWażne informacje tuż przed weekendem. Klienci PKO BP powinni się przygotowaćCzytaj dalej

Przepis na mizerię z cebulą

Aby przygotować mizerię „po poznańsku” w sklepie musimy zaopatrzyć się w następujące składniki: cztery ogórki gruntowe (240 g), cebula (150 g), pół pęczku koperku (15 g), trzy łyżki śmietany 12% (45 ml) i szczypty pieprzu, cukru oraz soli. Na początku myjemy ogórki, obieramy je i kroimy na cienkie plasterki, które następnie wrzucamy do miski. Pokrojone warzywo posypujemy solą i odstawiamy całość na 15 min.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Jego utwory śpiewała cała Polska. Niestety, nie żyje wybitny muzyk i aktor
2. W polskim mieście doszło do bardzo poważnego wypadku, są ranni, w tym dzieci. Na miejsce natychmiast ruszył śmigłowiec
3. Bolesne zderzenie z rzeczywistością. Przyszli emeryci będą musieli przeżyć za 30% swoich pensji

Gdy ogórki chwilę postoją, odciskamy z nich wodę i dodajemy śmietanę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowany koperek oraz przyprawy wedle uznania – cukier, sól i świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki, aby smaki się ze sobą połączyły. Tak przygotowany dodatek sprawdzi się idealnie zarówno podczas uroczystego obiadu, jak i zwykłego posiłku.
 
Źródło: [zpierwszegotloczenia.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Jechał motocyklem, jest w stanie ciężkim. Druzgocące zdarzenie w Warszawie
  2. Szumowski kłamał ws. respiratorów dla WOŚP?
  3. Jarosław Kaczyński w sprośnej koszulce wśród tańczących kobiet. Nieznana historia z młodości prezesa PiS
  4. Nagła dymisja w Ministerstwie Zdrowia. "Decyzja długo odkładana"
  5. Zbigniew Ziobro wystartuje w wyborach prezydenckich? Jest odpowiedź ministra
  6. Nowe ognisko koronawirusa. Wiemy, gdzie zostało wykryte

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!