Mięso mycie w zlewie. pxhereŹródło: pxhere
Wszystkie wideo autora Konrad Karpiuk
Autor Konrad Karpiuk - 11 Września 2020

Płuczesz mięso w taki sposób? Opłakane konsekwencje błędu, popełnianego przez prawie każdego z nas

Mięso na obiad to dla wielu Polaków codzienność, mimo to nie wszyscy znają podstawowe tajniki jego przyrządzania. Okazuje się, że nieodpowiedni sposób przyrządzania mięsa może mieć destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie.

Surowe mięso zawiera wiele szkodliwych dla naszego organizmu bakterii, które są zabijane w procesie obróbki termicznej. Wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele chorób można złapać choćby przez trefny kawałek kurczaka, dlatego decyduje się na mycie go po wyjęciu z opakowania. Okazuje się, że to poważny błąd, który raczej nie wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie.

Kim jest mąż Agnieszki Chylińskiej? Wielu głowi się od lat, a artystka strzeże prywatności, jak najskrytszej tajemnicyKim jest mąż Agnieszki Chylińskiej? Wielu głowi się od lat, a artystka strzeże prywatności, jak najskrytszej tajemnicyCzytaj dalej

Mięso

Przede wszystkim, mycie mięsa pod bieżącą wodą z kranu jest kompletnie niepotrzebne. Wszystkie drobnoustroje i tak zostaną zabite w trakcie obróbki cieplnej. Myjąc np. kurczaka z paczki, rozchlapujemy bakterie z mięsa po całym zlewie i kuchni. W efekcie dużo łatwiej będzie nam o zatrucie pokarmowe, gdy np. nieopatrznie ubrudzimy bakteriami czysty talerz, czy też nie umyjemy rąk. Jeśli i tak odczuwamy wzmożoną potrzebę umycia mięsa, możemy to zrobić w bezpieczniejszy sposób.

Pamiętacie dziewczynkę, która wygrała Pamiętacie dziewczynkę, która wygrała "Mam Talent"? Dzisiaj jest już nie do poznania, bardzo się zmieniła i wielu może jej nie poznaćCzytaj dalej

Przede wszystkim, trzeba umyć je bardzo nisko w lewie, niemal przy sitku. Po zakończeniu tej czynności zlew zalewamy gorącą wodą (np. z czajnika), a mięso osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki temu i umyjemy mięso i znacznie zmniejszymy ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii, bo powinniśmy je zabić poprzez zaparzanie zlewu.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Krystyna Pawłowicz miała złamane serce, a nikt o tym nie mówi. Głęboko skrywane tajemnice jej przeszłości ujrzały światło dzienne
2. Samotny ojciec zabrał kilkuletnią córkę do restauracji. Po powrocie do domu zalał się łzami, nieoczekiwany finał

To nie jedyny błąd jaki popełnia się przy przygotowaniu surowego mięsa

Innym, częstym błędem jest krojenie mięsa na tej samej desce co warzywa. Pół biedy, jeśli na początku kroimy warzywa, a na samym końcu mięso. Gorzej, gdy robimy to na odwrót, bakterie z surowego mięsa zostają na desce, a później mogą przejść na warzywa. Jednak nawet jeśli zachowujemy odpowiednią kolejność, również sporo ryzykujemy. Bakterie potrafią dostać się w drobne szczeliny deski, które powstały przez nacięcie nożem, przez co samo mycie może nie wystarczyć. Dlatego warto wyparzać deskę gorącą wodą.

Dotarli do rodziny, która wzięła udział w Dotarli do rodziny, która wzięła udział w "Nasz nowy dom". Ujawnili wszystkie tajemnice programuCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Nie tylko PKO BP, ale i ING. Bank wprowadza nową funkcje na twoim koncie
  2. Policjant może zabrać Ci auto i i nim kierować. Przepis, którego nie znają wszyscy kierowcy
  3. Jarosław Kaczyński oszukał wyborców? Nici z obietnicy podwyżek
  4. TVN przekazał przykre informacje. Nie żyje ceniony dziennikarz
  5. Pomóż znaleźć właściciela. Agresywne psy zabiły jamniczka, tragiczne zdarzenie w Krakowie
  6. Tragiczny wypadek. Samochód osobowy z impetem wjechał pod ciężarówkę. Zginęła jedna osoba

Źródło: Smakosze.pl

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News