Krupnik. WikiCommons/Takeaway - own work, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gerscht_Suppe.jpg
Źródło: WikiCommons/Takeaway - own work, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gerscht_Suppe.jpg
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 3 Września 2020

Prosty przepis na tradycyjny, polski domowy krupnik. Pyszna zupa, którą przygotujesz w 20 minut

Jesień to idealna pora na przygotowywanie zup, które nie tylko rozgrzewają, ale dostarczają potrzebnych składników odżywczych. Jedną z najpopularniejszych zup w Polsce jest krupnik, znany w naszym kraju od dziesiątek lat. Oto przepis na doskonały krupnik, który przygotujesz w 20 min!

Krupnik jest niezwykle prosty w przygotowaniu, nie wymaga dużej ilości składników, ale odpowiednio ugotowany zapewni niesamowite doznania smakowe. Zazwyczaj robi się go na mięsie, jednak my przedstawiamy ekspresową wersję krupniku.

Hit w TVP, kolejny specjalista w niezwykłym wydaniu. Internauci dopatrzyli się pewnego szczegółu i nie mogą powstrzymać śmiechuHit w TVP, kolejny specjalista w niezwykłym wydaniu. Internauci dopatrzyli się pewnego szczegółu i nie mogą powstrzymać śmiechuCzytaj dalej

Krupnik – potrzebne składniki

Aby przygotować krupnik na maśle, według starodawnego przepisu będziemy potrzebowali tylko kilku składników, po które musimy specjalnie udać się do sklepu. Najlepiej w tym celu odwiedzić mały warzywniak, który oferuje świeże i zazwyczaj regionalne warzywa. Będziemy potrzebować: 1/4 selera, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 15 cm pora, 2 łyżki kaszy jęczmiennej, 2 łyżki masła klarowanego lub zwykłego, 6 małych ziemniaków, 1 łyżka śmietany 12 procent, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki i koperek oraz 2 l wody. Jak widać, zupa głównie składa się z warzyw i kaszy, co sprawia że można uznać ją za dietetyczną i lekkostrawną.

Przepis na krupnik

Uwaga TVN: Niewyobrażalnie wykorzystał uczennicę podstawówki. Uwaga TVN: Niewyobrażalnie wykorzystał uczennicę podstawówki. "Obiecywał jej ślub"Czytaj dalej

Nasze gotowanie rozpoczynamy od zagotowania wody w dużym garnku, dorzucamy do środka ziele angielskie oraz liście laurowe. W czasie, gdy woda będzie się gotować, ścieramy na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Pora siekamy na drobne kawałki. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na niewielką kostkę. Wszystkie starte warzywa wrzucamy na patelnie, gdzie wcześniej rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy ziemniaki, posiekany por oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.

DZISIAJ GRZEJE:
1. Kuchenne rewolucje przekroczyły granice? Gessler rzucała jedzeniem, padły obraźliwe słowa
2. Nowa Królowa Życia brała udział w "Kuchennych rewolucjach". Na ostatnich zdjęciach zupełnie nie przypomina siebie sprzed lat

Całość podsmażamy przez około 5 min, aby warzywa wydały z siebie aromat, po czym przerzucamy je do garnka z wodą i przyprawami. Dosypujemy kaszę jęczmienną i całość gotujemy przez 15-20 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy zupę według uznania solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Źródło: [cookandlife.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. W Biedronce kupisz 3 produkty, a zapłacisz znacznie mniej. Można mieszać dowolnie
  2. Interwencja policji w Jeleniej Górze z powodu hulajnogi. Zajście nie trwało kilku minut, tylko ok. godzinę
  3. TVN żegna najważniejszą postać w załodze. Nagła decyzja
  4. Obostrzenia wracają, podano listę czerwonych i żółtych stref. Sytuacja robi się poważna
  5. Najgorsza wpadka w karierze Anny Popek. Słowa, które padły w programie na żywo oburzyły opinię publiczną
  6. Wideo - Kuriozalny wypadek. Podwójne potrącenie na rondzie. Ucierpiała kobieta udzielająca pomocy