Kotlety mielone. Pixabay/hugokŹródło: Pixabay/hugok
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 28 Września 2020

Sekret idealnych kotletów mielonych. Kluczową rolę odgrywa zapomniany składnik

Kotlety mielone to danie charakterystyczne dla kuchni polskiej. Nie ma w naszym kraju osoby, która chociaż raz nie spróbowała tego wyśmienitego smakołyku. Wiele osób nie wie, że ich na smak ma wpływ jeden wyjątkowy składnik.

Pulchne i soczyste kotlety mielone to symbol polskiej kuchni. Każda gospodyni ma swój przepis na to wyjątkowe danie. Ich smak w dużej mierze zależy od dobrej jakości mięsa. Nie można jednak zapomnieć o czerstwym pieczywie, które zatrzymuje soki z mięsa.

Następna kuriozalna wpadka w Wiadomościach TVP. Teraz naprawdę ich poniosło, możecie się uśmiaćNastępna kuriozalna wpadka w Wiadomościach TVP. Teraz naprawdę ich poniosło, możecie się uśmiaćCzytaj dalej

Kotlety mielone – składniki

Kotlety mielone są łatwe do przygotowania i nie wymagają wysokich umiejętności kulinarnych. Aby przygotować to danie, będą nam potrzebne następujące składniki: 1 mała bułka (czerstwa kajzerka), mleko lub woda do namoczenia bułki, 1/2 kg mięsa mielonego, 1 średnia cebula starta na tarce, 1 jajko, smalec lub olej rzepakowy do smażenia, bułka tarta do obtoczenia kotletów oraz sól i pieprz do przyprawienia mięsa. Te składniki pozwolą na przygotowanie doskonałych mielonych, które smakują prawie wszystkim.

Gwiazda TVN przeżyła dramatyczny wypadek. Okoliczności zdarzenia nadal nie są znaneGwiazda TVN przeżyła dramatyczny wypadek. Okoliczności zdarzenia nadal nie są znaneCzytaj dalej

Kotlety mielone – przygotowanie

Kotlety mielone smaży się bardzo szybko, jednak najpierw należy się dobrze do tego przygotować. Pracę zaczynamy od namoczenia czerstwej bułki w mleku lub wodzie. Przeznaczamy na to ok 15-20 min. Do dużej miski wrzucamy mięso mielone, startą cebulę, jajko, sól, pieprz oraz odciśniętą bułkę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. W trakcie wyrabiania warto dodać odrobinę chłodnej wody, która pozwoli uzyskać mniej zbitą i twardą konsystencję kotletów.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Sieć Play została sprzedana. Co dalej z klientami?
2. Jesienią pij kawę ze „złotym mlekiem”, efekty powalają. Zrobisz ją z produktów, które na pewno masz w kuchni
3. Gwiazda programu TVN podjęła niespodziewaną decyzję. Widzowie przecierali oczy ze zdumienia

Na sam koniec należy uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej i wyłożyć na dobrze rozgrzany smalec. Po obsmażeniu z dwóch stron kotlety mielone trzeba przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C. piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie nasze danie jest gotowe.


Źródło: [kwestiasmaku.com]

Pięć różnych pomysłów na krokiety. Niektóre połączenia mogą zaskoczyćPięć różnych pomysłów na krokiety. Niektóre połączenia mogą zaskoczyćCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Waloryzacja 2021. Resort podał konkretną kwotę
  2. Dziwne zdarzenie na warszawskiej "Patelni". Wszystko się nagrało
  3. 75-latek podał się za dziadka i wszedł do przedszkola. Później został przyłapany na zatrważającym czynie
  4. Minister może zarobić w rządzie ogromne kwoty. Co mają powiedzieć Polacy na "śmieciówkach"?
  5. Trudne, bardzo smutne chwile Donalda Tuska. Jego malutka wnuczka trafiła do szpitala, dopiero wyszło na jaw
  6. Wideo - Policyjny radiowóz mógł doprowadzić do wielkiej tragedii. O krok od groźnego wypadku

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News