Kotlety po cygańsku. YouTube/Kuchnia MarioliŹródło: YouTube/Kuchnia Marioli
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 29 Września 2020

Kotlet schabowy w wersji po cygańsku. Jeden składnik całkowicie zmienia smak tradycyjnego dania

Historia kotleta schabowego wywodzi się z Wiednia, gdzie po raz pierwszy podano wieprzowinę panierowaną w tartym chlebie. Nie ma to jednak żadnego wpływu na fakt, że to właśnie Polska jest stolicą tego dania. Istnieje mnóstwo możliwości podania schabowego, a to przepis na jego cygańską wersję.

Kotlet schabowy zazwyczaj podawany jest w klasyczny sposób – mięso obtacza się w jajku, mące i bułce tartej, a następnie trafia on na patelnie z rozgrzanym smalcem. W przypadku kotleta po cygańsku procedurą jest zgoła inna.

Robert Mazurek postanowił przerwać wywiad. Powód jest skandaliczny, nie powinno się wydarzyćRobert Mazurek postanowił przerwać wywiad. Powód jest skandaliczny, nie powinno się wydarzyćCzytaj dalej


Kotlet schabowy po cygańsku – składniki

Do przygotowania cygańskiej wersji kotleta schabowego będą potrzebne następujące składniki: 4-5 kotletów schabowych bez kości, 1-2 marchewki, 2 cebule, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki startego żółtego sera, sól oraz pieprz. Jak widać składniki nie są zbyt drogie i bardzo łatwe do zdobycia. Zakupy możemy zrobić w prawie każdym sklepie, jednak najlepiej zaopatrzyć się w mięso wysokiej jakości, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że nasze danie będzie smakowało wyśmienicie. Niezwykle ważny jest również dobrej jakości ser, który całkowicie odmienia smak tego dania.

Kotlet schabowy po cygańsku – przygotowanie

Ważne, Lidl bezzwłocznie wycofuje popularny produkt, który ma prawie każdy w domu. Może być zagrożeniem dla zdrowiaWażne, Lidl bezzwłocznie wycofuje popularny produkt, który ma prawie każdy w domu. Może być zagrożeniem dla zdrowiaCzytaj dalej

Mięso należy lekko rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Marchewki kroimy w grubsze plasterki, a cebulę siekamy w piórka. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warzywa, które posypujemy papryką i ziołami prowansalskimi.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Sieć Play została sprzedana. Co dalej z klientami?
2. Kultowa scena z obiadem polowym z "Czterech pancernych i psa" kryje za sobą porażającą historię. Aktorzy do dziś czują niesmak
3. Gwiazda programu TVN podjęła niespodziewaną decyzję. Widzowie przecierali oczy ze zdumienia

Na górze układamy nasze kotlety schabowe i smarujemy je majonezem. Następnie posypujemy startym żółtym serem i całość przykrywamy folią aluminiową. Całość pieczemy przez około godzinę w 190 stopniach C. 15 minut przed końcem odkrywamy folię, aby ser nabrał ciemnego koloru. Danie jest gotowe do podania.

Pierwszy potwierdzony przypadek groźnej choroby w województwie wielkopolskim. Sytuacja jest poważnaPierwszy potwierdzony przypadek groźnej choroby w województwie wielkopolskim. Sytuacja jest poważnaCzytaj dalej


Źródło: [smaker.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Po 15 latach zażądali od niego zapłaty abonamentu RTV. Jednak wyrok sądu upokorzył Pocztę
  2. Pilnie zwołano sztab kryzysowy w Warszawie. "Sytuacja jest bardzo poważna"
  3. 75-latek podał się za dziadka i wszedł do przedszkola. Później został przyłapany na zatrważającym czynie
  4. Minister może zarobić w rządzie ogromne kwoty. Co mają powiedzieć Polacy na "śmieciówkach"?
  5. Trudne, bardzo smutne chwile Donalda Tuska. Jego malutka wnuczka trafiła do szpitala, dopiero wyszło na jaw
  6. Wideo - Policyjny radiowóz mógł doprowadzić do wielkiej tragedii. O krok od groźnego wypadku

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News