kotlet schabowy. Wikimedia/Silar
Źródło: Wikimedia/Silar
Wszystkie wideo autora Anna Dymarczyk
Autor Anna Dymarczyk - 23 Września 2020

Magda Gessler zdradziła sekret, dzięki któremu kotlet schabowy zachwyci wszystkich domowników. Niezwykle prosty przepis

Kotlet schabowy to jedno z ulubionych polskich dań. Często gości na niedzielnych stołach i jest prosty do zrobienia. Magda Gessler zdradza swój przepis - dzięki niemu mięso będzie soczyste po smażeniu i zyska ciekawy smak.

Magda Gessler proponuje ciekawe rozwiązanie na kotlet schabowy z kością. Sekrety są aż trzy, a dzięki nim mięso wyjdzie miękkie i soczyste. Podobny przepis stosują restauracje po "Kuchennych rewolucjach", m. in. "Babi Dół" na Kaszubach czy "Obiady domowe po jabłonką".

Trudne, bardzo smutne chwile Donalda Tuska. Jego malutka wnuczka niespodziewanie trafiła do szpitala, dopiero wyszło na jawTrudne, bardzo smutne chwile Donalda Tuska. Jego malutka wnuczka niespodziewanie trafiła do szpitala, dopiero wyszło na jawCzytaj dalej

Kotlet schabowy - składniki

Przede wszystkim należy wybrać dobrą wieprzowinę - według Magdy Gessler powinna być ona matowa z widoczną warstwą tłuszczu, a w środku zawierać włókna. Podczas smażenia tłuszcz się wytopi, a kotlet stanie się wyjątkowo soczysty. Ważne jest również, by koniecznie smażyć mięso na smalcu, nie zaś na oleju - smalec daje całkowicie inny smak. Ostatnią tajemnicą jest wymoczenie mięsa tuż przed smażeniem w mleku z cebulą lub zamarynowanie go w cebuli.

Nie dajcie się zmylić. Nadciągają całkowite zmiany, zacznie się już jutro, prognoza pogody nie pozostawia wątpliwościNie dajcie się zmylić. Nadciągają całkowite zmiany, zacznie się już jutro, prognoza pogody nie pozostawia wątpliwościCzytaj dalej

Jeśli chodzi zaś o proporcje, to będziemy potrzebowali: 500 gramów schabu, 500 ml mleka, 2 cebule, 2 jajka zmieszane z dwiema łyżkami wody, bułkę tartą, mąkę pszenną, smalec do smażenia, sól, pieprz i 1 łyżkę suszonego rozmarynu.

Kotlet schabowy - przygotowanie

Mięso należy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na cztery kotlety i rozbić drewnianym tłuczkiem (drewniany nie powinien uszkodzić włókien mięsa). Pokroić cebulę w piórka, a następnie wrócić do mięsa i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, położyć na nim pokrojoną cebulę, posypać rozmarynem, a następnie zalać mlekiem, przykryć i wstawić do lodówki na około trzy godziny.

Dantejskie sceny w programie Dantejskie sceny w programie "Kuchenne rewolucje". Bulwersujące szczegóły, do sprawy wkroczyła prokuraturaCzytaj dalej

Po tym czasie wyciągnąć mięso z zalewy i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie przyprawić z obu stron pieprzem i solą, Kotlety należy następnie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, a potem wrzucić na rozgrzany na patelni smalec. Smażyć je z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Czołowy dziennikarz TVP Info ordynarnie o koleżance po fachu. Wytknęła mu kłamstwo
2. Smak dzieciństwa, ciągle możemy znaleźć je w sklepach, wszyscy je kochaliśmy. Mało kto wie, że domowe smakują najlepiej
3. "Doda też zarabia ciałem". Przed premierą "Dziewczyn z Dubaju" piosenkarka poddana ostrej krytyce

źródło: [kuchnia.wp.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

    1. Wystarczy złotówka, żeby obkupić się w Biedronce. Sieć wystartowała z miażdżącą ofertą
    2. "Czajka" pobiła światowy rekord. WIOŚ nie ma wątpliwości. Brawo?
    3. Samolotem, w którego katastrofie zginęła Anna Jantar, miała lecieć inna wielka gwiazda. Zrezygnowała w ostatniej chwili
    4. Niespodziewana decyzja Abp. Stanisława Gądeckiego ws. LGBT. Presja czy nagłe poczucie wstydu?
    5. Nie do wiary. Jeden z najbardziej znanych dziennikarzy TVP Info odchodzi ze stacji? O co chodzi?
    6. Wideo - Nietrzeźwy kierowca cysterny doprowadził do gigantycznej eksplozji kilkudziesięciu tysięcy litrów paliwa