Kotlet schabowy. Pxhere/Unknown AuthorŹródło: Pxhere/Unknown Author
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 17 Sierpnia 2020

Czy zastanawialiście się, jak zrobić perfekcyjnego kotleta schabowego? Sekret, który sprawi, że będzie idealny, panierka chrupiąca, a w środku soczysty i aromatyczny

Klasyczny kotlet schabowy to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Zazwyczaj pojawia się na naszych stołach podczas niedzielnego obiadu, ale jego miłośnicy spożywają go kilka razy w tygodniu. Oto doskonały przepis na perfekcyjny kotlet schabowy.

Każda gospodyni domowa ma swój sprawdzony przepis na przyrządzenie schabu. My również przygotowaliśmy swój, którym chcielibyśmy się podzielić. Ciężko znaleźć osobę, która nie lubi klasycznego kotleta schabowego z tłuczonymi ziemniakami i mizerią lub burakami zasmażanymi!

Język nienawiści i środowiska narodowe w TVP Info? Skandaliczne treści siejące zgorszenie, odpowiedź LGBTJęzyk nienawiści i środowiska narodowe w TVP Info? Skandaliczne treści siejące zgorszenie, odpowiedź LGBTCzytaj dalej

Składniki potrzebne do przygotowania kotleta schabowego

Przepis na kotlety schabowe jest niezwykle prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Niezwykle ważne są jednak jakościowe produkty, które zapewniają odpowiedni smak potrawy. Głównym składnikiem dania jest oczywiście schab, którego będziemy potrzebowali ok. 600 g. Oprócz mięsa potrzebne będą następujące składniki w podanych ilościach: 500 ml mleka, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka bułki tartej oraz olej roślinny do smażenia. Taka ilość produktów pozwoli nam na przygotowanie czterech dużych kotletów schabowych. Warto oczywiście zaopatrzyć się również w artykuły potrzebne do przygotowania dodatków, takich jak mizeria czy ziemniaki tłuczone, które idealnie dopełniają to danie.

Bracia Sekielscy znowu z kolejnym projektem. Czy znów będzie kontrowersyjnie?Bracia Sekielscy znowu z kolejnym projektem. Czy znów będzie kontrowersyjnie?Czytaj dalej


Przygotowanie kotletów schabowych


Na początku mięso przykrywamy folią spożywczą i rozpłaszczamy tłuczkiem do mięsa. Grubość zależy od preferencji, jednak polecamy rozbić kotlety do grubości 0,5 cm, co zapewni ich optymalny rozmiar po usmażeniu. Rozbite mięso wkładamy do miski, do której dodajemy mleko, obrany i rozgnieciony czosnek, cebulę w plastrach, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Całość odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Chłopiec dostał do zeszytu uwagę od katechety. Odpowiedź jego mamy jest kapitalna, wiele osób wstało bić brawa 2. 300 plus już w rękach co trzeciego dziecka. 3 mln wciąż ma prawo dostać, a z jednego powodu warto się spieszyć

Po wyjęciu z lodówki kotlety osuszamy ręcznikiem papierowym i zabieramy się do panierowania. Zaczynamy od obtoczenia w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na sam koniec w bułce tartej. Kotlety smażymy na oleju lub smalcu na średnim ogniu przez 3-4 minuty z obu stron. Gdy uzyskamy ciemny złocisty kolor nasze kotlety schabowe są gotowe. Przed zaserwowaniem warto odsączyć z nich tłuszcz, np. ręcznikiem papierowym.

Źródło: [kuron.com.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. [Na żywo] Tęcza się pali, setki policjantów na ulicach. Pilnują każdego pomnika. Narodowcy przed chwilą spalili tęczę
  2. Pracownik TVP3 Lublin zmanipulował materiał. Został zwolniony
  3. Lepiej zostańcie w domu, ostrzeżenia dotyczą całego kraju. Nie tylko dziś w Polsce zrobi się niebezpiecznie
  4. Znalazła przerażającą rzecz na swojej wycieraczce. Pokazała ją na antenie TVP w Studio Polska
  5. Uczestnik "The Voice of Poland" przeszedł nie tylko operację. Okazuje się, że był zakażony, a wszystko ujawniono w mediach
  6. Dramat w hotelu przy plaży, 10 osób nie żyje, kilkanaście rannych. Wiadomość z zagranicy wywołuje łzy

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News