Kotlet schabowy. Pxhere/Unknown AuthorŹródło: Pxhere/Unknown Author
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 11 Sierpnia 2020

Kotlet schabowy po parysku. Niezwykła panierka bez bułki tartej, która zachwyci wszystkich i sprawi, że danie nabierze niesamowitego aromatu i smaku, jak we Francji

Kotlet schabowy to jedno z królewskich dań kuchni polskiej. Jest daniem, które najczęściej towarzyszy nam podczas niedzielnych obiadów. Dostaniemy go w prawie każdej restauracji w przeróżnych wersjach. My polecamy schabowego po parysku.

Jeśli przejadły się wam kotlety schabowy w klasycznej panierce z bułki tartej, to ten przepis jest idealnym rozwiązaniem. Kotlety po parysku są niezwykle delikatne i soczyste, co sprawia, że smakują wyśmienicie.

Dzień Dobry TVN straci swoją największą gwiazdę? Wkrótce fani mogą już jej nie zobaczyć, Dzień Dobry TVN straci swoją największą gwiazdę? Wkrótce fani mogą już jej nie zobaczyć, "szykuje rewolucję"Czytaj dalej

Kotlet schabowy we francuskim wydaniu

Kotlety schabowe to idealne danie, które sprawdzi się zarówno podczas odświętnego obiadu lub też jako zwykłe, szybkie danie, które bez problemy przygotujemy we własnym domu. Do przygotowania kotletów schabowych można użyć zarówno schabu, jak i piersi z kurczaka, które doskonale sprawdzą się w tym przepisie. Aby przygotować kotlety po parysku potrzebne będą następujące składniki: cztery roztłuczone kotlety z piersi kurczaka lub ze schabu wieprzowego, dwa duże jajka, szklanka mąki, czosnek granulowany, masło i olej do smażenia oraz przyprawy do smaku. Warto zwrócić uwagę, iż w powyższym przepisie nie używa się bułki tartej, dzięki czemu danie jest znacznie lżejsze, mimo to wciąż zaspokaja głód i dostarcza sporą dawkę energii.

Matka uczennicy została zabita podczas lekcji online. Nauczycielka i uczniowie byli świadkami najgorszegoMatka uczennicy została zabita podczas lekcji online. Nauczycielka i uczniowie byli świadkami najgorszegoCzytaj dalej

Przepis na kotlety schabowe po parysku

Na samym początku warto dokładnie roztłuc mięso, aby było cienkie i miękkie. Najlepiej w tym wypadku sprawdzi się schab wieprzowy, jednak pierś z kurczaka również będzie świetnym wyborem. Kotlety doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie odstawiamy na 20 min, aby smaki się połączyły.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Rozpaczliwe słowa Lecha Wałęsy. Nagle powiedział, ile jeszcze będzie żył
2. W polskim mieście doszło do bardzo poważnego wypadku, są ranni, w tym dzieci. Na miejsce natychmiast ruszył śmigłowiec
3. Volvo otworzyło Chińczykom drogę do wielkiego biznesu. Geely ma plany na zawojowanie rynku

Następnie obtaczamy kotlety w mące, roztrzepanych jajkach i ponownie w mące. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oleju (pół na pół). Kotlety smażymy z obu stron, aż kolor panierki zmieni się na ciemnozłoty. Usmażone schabowe najlepiej smakują z puree ziemniaczanym lub frytkami oraz klasyczną polską mizerią bądź podsmażanymi burakami.

Źródło: [kulinarnapolska.org]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Ogromne kłęby czarnego dymu w Warszawie. Ludzie aż się zatrzymują. Co się dzieje?
  2. Oficjalne gratulacje z Polski dla Łukaszenki? Nie, białoruskie media chwalą się na wyrost
  3. Lepiej zostańcie w domu, ostrzeżenia dotyczą całego kraju. Nie tylko dziś w Polsce zrobi się niebezpiecznie
  4. Znalazła przerażającą rzecz na swojej wycieraczce. Pokazała ją na antenie TVP w Studio Polska
  5. Uczestnik "The Voice of Poland" przeszedł nie tylko operację. Okazuje się, że był zakażony, a wszystko ujawniono w mediach
  6. Pojechała z rodziną do Kołobrzegu. "Uciekaliśmy po godzinie", skandal

Padły strzały podczas konferencji Donalda Trumpa. Druzgocące doniesienia

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News