Kotlet schabowy. Wikipedia/Silar - own work, https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Plik:0003_kotlet_schabowy_2013,_photo_by_Silar.JPGŹródło: Wikipedia/Silar - own work, https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Plik:0003_kotlet_schabowy_2013,_photo_by_Silar.JPG
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 9 Października 2020

Idealny, soczysty i miękki kotlet schabowy z chrupiącą panierką. Tajny przepis, który zmieni oblicze każdej kuchni

Ciężko o bardziej charakterystyczne polskie danie niż kotlet schabowy. Polacy najczęściej spożywają go podczas niedzielnych obiadów, wraz z gotowanymi ziemniakami i mizerią. Istnieją różne szkoły przygotowywania schabowego, u nas znajdziecie przepis, który posmakuje każdemu.

Cienki czy gruby? Smażony na maśle klarowanym, smalcu czy oleju roślinnym? Z kością czy bez? To pytania, które zadaje sobie każda osoba, próbująca po raz pierwszy przygotować kotlet schabowy.

Bogumiła Wander musiała sprzedać 280-metrową willę, bo miała zbyt niskie świadczenie emerytalne. Bogumiła Wander musiała sprzedać 280-metrową willę, bo miała zbyt niskie świadczenie emerytalne. "Nasze dwie emerytury nie wystarczają na utrzymanie domu”Czytaj dalej

Produkty potrzebne do przygotowania kotletów schabowych

Idealny kotlet to taki, który jest cienki, posiada delikatną panierkę odchodzącą od mięsa, jest równomiernie usmażony, a sam schab jest idealnie rozbity i bez żadnych żył. Idealnym mięsem, które użyjemy do przygotowania kotletów będzie schab, najlepiej z młodej świni i dokładnie oczyszczony. Oprócz mięsa potrzebne nam będą również następujące składniki: sól i pieprz, 2 łyżki mąki, 2 jajka, 5 łyżek bułki tartej oraz olej słonecznikowy. Ponadto, przydadzą się również składniki, które wykorzystamy do przygotowania dodatków do schabowych. Danie najlepiej smakuje u boku gotowanych ziemniaków i mizerii.

Przygotowanie kotletów schabowych

Na początku dokładnie oczyszczamy mięso z błon i większych kawałków tłuszczu, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Wykorzystując folię spożywczą przykrywamy kawałki schabu i delikatnie rozbijamy.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Postępowanie ws. biskupa Janiaka właśnie się zakończyło. Watykan nie odpuści, nie pozostawi sprawy nieruszonej
2. Gotowała uwielbiane uszka do barszczu. Gdy jej mama zobaczyła białą pianę, kazała natychmiast wszystko wyrzucić, powód poraża
3. "Mamy ciekawsze tematy do rozmów niż książki". Widzowie nie zostawiają suchej nitki na uczestnikach "Love Island"

Obrazy WTV"Totalne remonty Szelągowskiej" jest jednak totalną klapą? Internauci widzą zbyt dużo podobieństw do innego popularnego show, nie pozostawiają złudzeńCzytaj dalej

Przyprawiamy kotlety solą i pieprzem, a następnie obtaczamy kolejno: w mące, roztrzepanych jajkach i na koniec w świeżej bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i wrzucamy nasze kotlety. Powinny smażyć się ok. minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Kotlety odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym i serwujemy!

Źródło: [kukbuk.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Nieprawdopodobne odkrycie w Chinach. Naukowcy nie mogli uwierzyć własnym oczom
  2. Ważna zmiana w robieniu zakupów. Zmieniają się godziny otwarcia sklepów
  3. W twoim domu może być niepozorna moneta, warta prawdziwą fortunę. Niewielu wie, gdzie jej szukać
  4. Mąż wprowadził nową partnerkę z 4 dzieci do domu, a z panią Haliną ma 3, wszystkie chore. Interwencja Polsatu
  5. Wiadomości TVP wysoko ponad chmurami? Kuriozum, opowiadają o rzekomej serii "ataków", szczują na mniejszości
  6. Firma rozda pracownikom ponad 4 tys. samochodów. Wydadzą ponad 70 mln

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News