Kotlet schabowy według tradycyjnego przepisu.. Wikipedia/Silar
Źródło: Wikipedia/Silar
Wszystkie wideo autora Konrad Wrzesiński
Autor Konrad Wrzesiński - 3 Sierpnia 2020

Idealny kotlet schabowy, niczym u babci. Rewelacyjny i prosty przepis, który sprawi, że panierka będzie chrupiąca, a nie jak guma

Kotlet schabowy pozostaje bodaj najbardziej klasycznym daniem, jakie odnaleźć można w polskiej kuchni. I choć niemal każdemu z nas wydaje się, że doskonale zna sposób na przygotowanie tradycyjnej, sięgającej XIX wieku potrawy, większość z nas popełnia kilka prostych błędów.

Przygotowanie dań uznawanych za absolutnie klasyczne ma zwykle to do siebie, że mimo iż jesteśmy przekonani o doskonałej znajomości przepisu, zwykle przekazywanego z pokolenia na pokolenia, większość z nas popełnia kilka prostych błędów, które sprawiają, że danie nie prezentuje (lub co gorsza – nie smakuje) jak to, które pamiętamy z babcinych stołów. Najlepszym tego przykładem jest pozornie banalny w przyrządzeniu kotlet schabowy.

Popularna aktorka z Popularna aktorka z "Na Wspólnej" została zatrzymana na ulicy. Teraz zdradziła szczegóły, wszystko przez brak maseczkiCzytaj dalej

Kotlet schabowy według tradycyjnego przepisu

Przepis opublikowany na portalu "Kwestia smaku" powinien rozwiać wątpliwości co do tego, jak należy przygotować danie. Zacząć powinniśmy, rzecz jasna, od kupna dobrej jakości mięsa. Następnie nożem należałoby wyciąć białą otoczkę po zewnętrznej części mięsa, po czym winniśmy pokroić je na plastry, które następnie roztłuczemy na cienkie części. W przypadku rozbijania mięsa najlepiej sprawdzi się tłuczek z metalowym obiciem.

Okropne sceny u ojca Tadeusza Rydzyka. Gość porównał LGBT do zbrodniczej ideologii, nie miał hamulcówOkropne sceny u ojca Tadeusza Rydzyka. Gość porównał LGBT do zbrodniczej ideologii, nie miał hamulcówCzytaj dalej

Niezwykle istotna jest kolejna część całego procesu. Mięso powinno zostać namoczone w mleku z dodatkiem soli oraz pieprzu. Błędem nie będzie również wkrojenie kilku plastrów cebuli. W tej marynacie schab powinien spędzić przynajmniej 2 godziny. Dobrym wyborem będzie pozostawienie go w niej na całą noc.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Za monetę o wartości 5 zł możesz dostać fortunę. Musisz zwrócić uwagę na jeden szczegół
2. W polskim mieście doszło do bardzo poważnego wypadku, są ranni, w tym dzieci. Na miejsce natychmiast ruszył śmigłowiec
3. Nagłe oświadczenie Biedronki. Sieć ostrzega klientów, oszustwo na ogromną skalę

Schab powinniśmy kolejno osuszyć papierowymi ręcznikami, po czym doprawić je solą i pieprzem (stosując jednak umiar, biorąc pod uwagę, że soli i pieprzu używaliśmy już do wspomnianej zalewy). Całość obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Mięso trafia następnie na patelnie, na której uprzednio powinniśmy rozgrzać smalec lub klarowane masło (jedno-, dwucentymetrowa warstwa).

Smażenie powinno odbywać się na dużym ogniu, około 2 minuty z każdej strony. Następnie dobrze jest zmniejszyć ogień i kontynuować smażenie po około 3 minuty z każdej strony. Patelnię powinniśmy przetrzeć papierowym ręcznikiem i powtórzyć cały proces z kolejnymi partiami mięsa, upewniając się, że zrobimy to na świeżym tłuszczu. Całość podajemy z ziemniakami i kapustą kiszoną bądź mizerią.

ZOBACZ TAKŻE:

      1. Media przekazały najgorsze informacje. Niestety nie żyje, śmierć przyszła niespodziewanie
      2. Prezydent mazowieckiego miasta padł ofiarą oszustów. Wykradli jego dane i zaciągnęli chwilówki
      3. Jaka stacja była najbardziej obiektywna w czasie kampanii? Polacy zdecydowali
      4. W polskim mieście doszło do bardzo poważnego wypadku, są ranni, w tym dzieci. Na miejsce natychmiast ruszył śmigłowiec
      5. Porażająca relacja indyjskiego księcia geja o "terapii" konwersyjnej i elektrowstrząsami. Mówi dość i otwarcie wyraża sprzeciw
      6. Kłopoty z turystami z Niemiec w Kołobrzegu. Miasto nie wie, co robić
      7. Polacy uwięzieni na statku w Międzyzdrojach. Służby w akcji

Źródło: wirtualnemedia.pl

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!