Kotlet schabowy. Pixabay/hansbennŹródło: Pixabay/hansbenn
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 2 Września 2020

Kotlet schabowy wychodzi zbyt twardy? Jeden prosty trik sprawi, że stanie się miękki i soczysty

Kotlet schabowy to danie, które nie może zabraknąć na polskim stole, szczególnie podczas niedzielnego obiadu w gronie rodziny. Jak przygotować go, aby był soczysty, miękki i idealnie wilgotny? Oto porady, które pomogą poprawić kotlety.

Co ciekawe, jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej ma dość krótką historię. Najwcześniejsza wzmianka o kotletach pojawia się w przepisach Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1860 roku.

Wiadomości TVP mocno odpłynęły? Danuta Holecka na wizji bez ogródek: Wiadomości TVP mocno odpłynęły? Danuta Holecka na wizji bez ogródek: "Na tle innych wypadamy lepiej"Czytaj dalej

Przygotowanie kotletów schabowych

Aby przygotować dobre kotlety schabowe będziemy potrzebować przede wszystkim dobrej jakości składników. Mięso, które będziemy używać do przygotowania tego dania powinno być najwyższej jakości, gdyż to ono w głównej mierze odpowiada za smak dania. Ważne jest idealne wyważenie ilości tłuszczu w mięsie. Nie może być ono zbyt chude ani zbyt tłuste. Najbardziej znany kotlet schabowy to ten panierowany. Odpowiednio dobrana panierka również odgrywa ważna rolę w przepisie. Klasycznie kotlety maczamy w mące, jajku i bułce tartej, pamiętając również o dobrym doprawieniu samego mięsa w soli i pieprzu.

Nowe fakty ws. pasażera z hulajnogą z Jeleniej Góry, przedstawił swoją wersję. Czy jest prawdziwa?Nowe fakty ws. pasażera z hulajnogą z Jeleniej Góry, przedstawił swoją wersję. Czy jest prawdziwa?Czytaj dalej

Co zrobić, aby kotlety schabowe nie były twarde?

Przed panierowaniem najważniejsze jest dokładne rozbicie mięsa. W tym celu wykorzystujemy tłuczek, którym rozbijamy mięso z dwóch stron, nakrywając je folią spożywczą, żeby kawałki mięsa nie odrywały się podczas uderzeń młotkiem.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Ogromne ognisko koronawirusa w polskim szpitalu. Wszystko przez jednego pacjenta, oddział zamknięto
2. Zaskakujący krok PKO BP. Znacznie ułatwi życie, ale jest haczyk
3.Ważny komunikat Lidla, wystarczy spełnić jeden warunek, aby skorzystać. Klienci są zachwyceni

W przypadku twardości kotletów schabowych ważna jest też sama panierka. W tym wypadku lepiej jest samemu zetrzeć czerstwą bułkę na tarce. W gotowych mieszankach, które możemy otrzymać w sklepie znajduje się również odrobina okruchów słodkiego ciasta, która znacznie szybciej się przypala. Ponadto, zmieniają one również smak samych kotletów. Ostatnim szczegółem, który może zmienić twardość i wilgotność kotletów jest sposób smażenia. Najbardziej polecane jest wykorzystanie smalcu lub masła, ale koniecznie klarowanego. Zwykłe przypali się i zmieni smak kotletów. Z kolei zbyt wysoko rozgrzany olej roślinny spowoduje, że danie będzie bardzije suche.

Źródło: [kuchnia.wp.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Klamka zapadła, właśnie zmieniono ważne przepisy. Dotyczą wszystkich Polaków
  2. Interwencja policji w Jeleniej Górze z powodu hulajnogi. Zajście nie trwało kilku minut, tylko ok. godzinę
  3. Powrót do szkół 1 września wcale nie jest bezpieczny? Rodzice nie kryją obaw i wątpliwości, mówią wprost
  4. Publicysta Radio Maryja namawia do użycia amunicji wobec LGBT. Wcześniej obrażał ofiarę księdza-pedofila
  5. Mateusz Morawiecki przyłapany na gorącym uczynku. Jego zasady nie obowiązują?
  6. Weszli na strych w polskiej szkole i zamarli. Widok zapamiętają na zawsze

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News