Kotlety mielone. Pixabay/silviaritaŹródło: Pixabay/silviarita
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 10 Sierpnia 2020

Sprawdzony babciny przepis na pyszne kotlety mielone. Będą murowanym hitem każdego obiadu

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Przepis na ten smakołyk każda babcia ma w małym palcu. Zdradzamy sekret na kotlety mielone z chrupiącą skórką i pulchnym środkiem.

Nie ma domowej kuchni polskiej bez klasycznych mielonych. Można zrobić je z różnego rodzaju mięs: wołowiny, wieprzowiny, cielęciny i baraniny. Dodatkowo, idealne klopsiki można zrobić też z mielonego mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka.

Prowadzący Prowadzący "Pytanie na śniadanie" natychmiast wyrzucony z pracy. Skomentował, co myśli, nikt się nie spodziewał słów tego typuCzytaj dalej

Sekret pysznych kotletów mielonych

Do wykonania idealnych kotletów mielonych potrzebne są następujące składniki: mięso, czerstwe pieczywo pszenne, mleko lub woda, jajka, sól i przyprawy. W przypadku tego przepisu nadają się wszystkie części mięsa – również obrzynki. Mieszanka masy mięsnej powinna składać się z 70 proc. mięsa chudego i 30 proc. mięsa tłustego. Najpopularniejsze są kotlety z połączenia wieprzowiny oraz wołowiny. Zbyt duża ilość tłuszczu w masie spowoduje, że kotlety skurczą się i zrobią twarde, dlatego tak ważne jest odpowiednie zachowanie proporcji. Aby zaspokoić potrzeby czterech osób wystarczy nam 500 g mięsa mielonego.

Najważniejsze składniki kotletów mielonych

TVP Info znowu zaliczyło kompromitującą wpadkę, mówi pracownica o. Rydzyka. Przedstawiono fałszywe zdjęcieTVP Info znowu zaliczyło kompromitującą wpadkę, mówi pracownica o. Rydzyka. Przedstawiono fałszywe zdjęcieCzytaj dalej

Konieczne jest wykorzystanie czerstwego pieczywa (np. w postaci bułki tartej), które powoduje, że masa mięsna po usmażeniu pozostaje pulchna i soczysta. Sok powstający podczas obróbki termicznej nie wydostaje się z mięsa, tylko pozostaje w pieczywie, które uprzednio należy wymoczyć w mleku lub wodzie. Na 1 kg mięsa wystarczy jedna kajzerka. Nie można zapomnieć również o środku spajającym mięso, którym w tym wypadku jest jajko.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Groźny wypadek Andrzeja Dudy. Zdjęcia z miejsca zdarzenia obiegły sieć
2. W polskim mieście doszło do bardzo poważnego wypadku, są ranni, w tym dzieci. Na miejsce natychmiast ruszył śmigłowiec
3. Już za 3 dni w Biedronce kupisz pół wyposażenia domu. Artykuły bez których ani rusz

Podobnie jest przyprawami – należy pamiętać o odpowiedniej ilości soli i pieprzu dla smaku. Na jeden kilogram mięsa wskazane jest użycie jednej płaskiej łyżeczki soli. Dla dodatkowych walorów smakowych można użyć zeszklonej na patelni cebuli, którą dodajemy podczas mielenia mięsa.

Źródło: [beszamel.se.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Wydano nagły komunikat dla dużego miasta. Zacznie się już 15 sierpnia
  2. 115 mln zł kary dla Biedronki za wyższe ceny w kasie
  3. Lepiej zostańcie w domu, ostrzeżenia dotyczą całego kraju. Nie tylko dziś w Polsce zrobi się niebezpiecznie
  4. Znalazła przerażającą rzecz na swojej wycieraczce. Pokazała ją na antenie TVP w Studio Polska
  5. Uczestnik "The Voice of Poland" przeszedł nie tylko operację. Okazuje się, że był zakażony, a wszystko ujawniono w mediach
  6. Tysiące zakażonych po jednej modlitwie. Dramatyczne wiadomości ze świata

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News