Jak przygotować drób?. https://pxhere.com/
Źródło: https://pxhere.com/
Wszystkie wideo autora Michalina Kobla
Autor Michalina Kobla - 8 Grudnia 2019

Masowo popełniamy błąd, przygotowując dania z drobiu. Może nas kosztować zdrowie a nawet życie

Jak przygotować drób, aby mieć stuprocentową pewność, że nie narazimy swojego życia i zdrowia? Choć brzmi to nieco dramatycznie, salmonella stanowi śmiertelne zagrożenie. W samym 2017 roku w państwach Unii Europejskiej, zabiła 10 osób.

Bakteria staje się groźniejsza, wraz z coraz powszechniejszym stosowaniem antybiotyków w hodowli. Na skutek ich wykorzystywania, według szacunków OECD, na świecie umrzeć mogło aż 700.000 osób.

Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60-65 stopni celsjusza. Przed obróbką termiczną, w naszych kuchniach, mięso dotyka naczyń i przyborów. Jest to bardzo niebezpieczne.

Jacek Kurski zwolnił pracownika z TVP. Kuriozalny powódJacek Kurski zwolnił pracownika z TVP. Kuriozalny powódCzytaj dalej

- Drób jest największym siedliskiem salmonelli spośród zwierząt rzeźnych. Bakterie zabija gotowanie albo pieczenie mięsa w temperaturze powyżej 70 stopni przez minimum 30 minut. Ale mając do czynienia z surowym mięsem, musimy być bardzo ostrożni, żeby bakterie nie rozprzestrzeniły się po kuchni. A wtedy mamy jak w banku kłopoty ze zdrowiem. – Salmonella atakuje przewód pokarmowy i jelita, powoduje wymioty, biegunkę, wysoką temperaturę, dreszcze i ogólne rozbicie - cytuje Urszulę Jędrzejczyk z łódzkiego sanepidu, Wirtualna Polska.

Jak przygotować drób, aby się nie zarazić?

Po pierwsze - powinniśmy zaopatrzyć się w fartuch. Bakterie mutują też na odzieży. Po drugie - powinniśmy na każdym, kolejnym etapie przygotowań, wyparzać nóż, deskę i pozostałe naczynia. Absolutnie nie możemy dopuszczać do sytuacji, w której wykorzystamy je do obróbki innych pokarmów. Mówiąc o desce - drób najlepiej kroić na plastikowej, bądź szlanej. Drewnianą będzie trudniej domyć. Po polaniu wrzątkiem, dobrze też posypać ją solą. Przez cały czas powinniśmy pilnować czystości naszych rąk, najlepiej myjąc je mydłem antybakteryjnym. Podobną substancją należy również przetrzeć stoły i pozostałe powierzchnie w kuchni.

ZOBACZ TAKŻE:

1. Kupujesz produkty na wagę? "Tajemniczy klienci" doszli do przerażających wniosków

2. Królowa Elżbieta razem z Marilyn Monroe. Ujawniono niepowtarzalne zdjęcie

3. Ktoś zniszczył domki dla bezdomnych kotów. Poszukiwany sprawca

4. Co dalej z 13. emeryturami? "Jesteśmy gotowi je wypłacać"

5. Sklep w Niemczech wpadł na oburzający pomysł. Interweniowała polska ambasada w Berlinie

6. Na sali zapadła ciemność, chwilę potem pojawiła się Kurdej-Szatan. Ludzie oszaleli, gdy zobaczyli jej seksowną kreację i usłyszeli anielski głos