Gołąbki. WikiCommons/Kgbo - own work, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pre-cooked_Gołąbki_in_a_pot.jpgŹródło: WikiCommons/Kgbo - own work, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pre-cooked_Gołąbki_in_a_pot.jpg
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 14 Sierpnia 2020

Tradycyjne gołąbki z pysznym farszem. Prosty, domowy sposób na kultowe polskie danie

Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są niezwykle proste do przygotowania, jednak wymagają nieco czasu. Od pokoleń klasyczne gołąbki stanowią często spotykany element polskich obiadów lub kolacji. Oto przepis na przepyszne tradycyjne polskie danie.

Przepis na gołąbki pozwala wykorzystać proste składniki w celu stworzenia wykwintnego dania, które doskonale sprawdzi się nie tylko podczas eleganckich przyjęć, ale również w zwykły dzień.

Zaskakujące fakty o The Voice of Poland trafiły do sieci. Nietypowy sekret zza kulis, spodziewaliście się?Zaskakujące fakty o The Voice of Poland trafiły do sieci. Nietypowy sekret zza kulis, spodziewaliście się?Czytaj dalej

Składniki potrzebne do przygotowania gołąbków

Przepis dotyczy 14 sztuk przepysznych gołąbków, do przygotowania których będziemy potrzebować: 700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, karczek lub szynka), 100 g ryżu, 2 cebule, 1 białą lub włoską kapustę, 1,5 litra bulionu lub rosołu, 600 g przecieru pomidorowego, 1 łyżkę mąki, przyprawy (sól, pieprz, oregano, papryka w proszku, tymianek) oraz opcjonalnie 4 łyżki gęstej śmietany 18%. Jak widać składników nie jest dużo i są one bardzo proste i łatwe do kupienia w każdym sklepie. To właśnie dzięki swojej prostocie gołąbki tak często goszczą na polskich stołach. Polecane jest spożywanie ich z ugotowanymi ziemniakami oraz koperkiem. Składniki te podkreślą delikatny smak kapuścianych zawijasów.

Pilne zmiany w emeryturach, może chodzić też o ciebie. W grę wchodzą niemałe dodatkowe pieniądzePilne zmiany w emeryturach, może chodzić też o ciebie. W grę wchodzą niemałe dodatkowe pieniądzeCzytaj dalej

Przepis na gołąbki

Gołąbki nie są trudne w złożeniu, jednak ta czynność wymaga nieco wprawy. Zaczynamy od zmieszania mięsa, ugotowanego ryżu, startej na tarce cebuli oraz przepraw, z których tworzymy niewielkie podłużne kotlety. Następnie wycinamy środek kapusty i pozostałą jej część gotujemy na małym ogniu w wodzie przez 10 minut. Po wyciągnięciu i przestudzeniu rozbieramy ją z liści i na nie nakładamy uformowane kotlety z masy mięsnej.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Fatalne doniesienia o Lechu Wałęsie, nie jest dobrze. Jest nieuleczalna, trudno z nią żyć
2. W polskim mieście doszło do bardzo poważnego wypadku, są ranni, w tym dzieci. Na miejsce natychmiast ruszył śmigłowiec
3. Kupują je wszyscy rodzice swoim dzieciom do pokojów. UOKiK ostrzega, co trzecie ma poważne wady

Całość zawijamy w podobny sposób jak krokiety. Na dnie dużego garnka układamy liście kapusty, najlepiej te, które się porwały. Następnie układamy gołąbki łączeniem do dołu i zalewamy całość zagotowanym bulionem. Gotujemy przez 45-60 minut, aż kapusta uzyska odpowiednią miękkość. Po tym czasie odlewamy bulion i dodajemy do garnka przecier pomidorowy, łyżkę mąki, kilka łyżek zimnej wody i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez 10 minut i nasze gołąbki są gotowe do podania.

Źródło: [kwestiasmaku.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Jechał 300 kilometrów na godzinę po ulicach Warszawy. Wszystko się nagrało, mamy wideo
  2. Pracownik TVP3 Lublin zmanipulował materiał. Został zwolniony
  3. Lepiej zostańcie w domu, ostrzeżenia dotyczą całego kraju. Nie tylko dziś w Polsce zrobi się niebezpiecznie
  4. Znalazła przerażającą rzecz na swojej wycieraczce. Pokazała ją na antenie TVP w Studio Polska
  5. Uczestnik "The Voice of Poland" przeszedł nie tylko operację. Okazuje się, że był zakażony, a wszystko ujawniono w mediach
  6. Będą wielkie zmiany, Sejm potwierdził. Dotyczy milionów polskich turystów

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News