Fasolka po bretońsku. Wikipedia/Silar - own work, https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:00956_Polish_baked_beans_-_a_la_bretonne_-.png
Źródło: Wikipedia/Silar - own work, https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:00956_Polish_baked_beans_-_a_la_bretonne_-.png
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 26 Sierpnia 2020

Domowa fasolka po bretońsku. Przepis na pyszny obiad dla całej rodziny

Fasolka po bretońsku to danie, które rzekomo zostało wymyślone przez Francuzów, jednak nie wszyscy zgadzają się z tym stwierdzeniem. Nie ma jednak wątpliwości, co do walorów smakowych tego posiłku oraz jego pożywności.

Danie to jest niezwykle proste w przygotowaniu i z całą pewnością poradzi sobie z nim nawet osoba, która dotychczas niewiele gotowała. Stworzenie fasolki po bretońsku wymaga jednak wcześniejszego przygotowania.

Aż trudno uwierzyć własnym oczom. Wiadomości TVP bez skrupułów, grafika przejdzie do historiiAż trudno uwierzyć własnym oczom. Wiadomości TVP bez skrupułów, grafika przejdzie do historiiCzytaj dalej

Fasolka po bretońsku – składniki

Do przygotowania fasolki po bretońsku, powinniśmy zaopatrzyć się w następujące składniki: 400 gram fasoli „Jasiek”, 1-2 cebule, 250 g boczku, 250 g kiełbasy, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki oraz przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i cukier. Niezwykle ważne jest wcześniejsze namoczenie fasolki na noc, co sprawi, że zrobi się ona miękka. Fasolka po bretońsku doskonale smakuje jako oddzielne danie, ale można wykorzystać je również jako dodatek. Taki sposób serwowania fasolki jest niezwykle popularny w Anglii, gdzie trafia ona na stół w towarzystwie jajecznicy, smażonych kiełbasek oraz pieczywa.

Fasolka po bretońsku – przepis

Co wiemy o synu Jarosława Jakimowicza? Kontrowersyjne poglądy i zdjęcia, tata może nie być dumnyCo wiemy o synu Jarosława Jakimowicza? Kontrowersyjne poglądy i zdjęcia, tata może nie być dumnyCzytaj dalej


Tak jak już wcześniej wspomnieliśmy, prace zaczynamy jeszcze poprzedniego dnia namaczając fasolkę i zostawiając ją na całą noc w zimnej wodzie. Następnego dnia wymieniamy wodę w garnku i stawiamy go na palnik, dorzucając listek laurowy i parę ziarenek ziela angielskiego.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Decyzja nagle podjęta. Rozpoczęcie roku szkolnego właśnie przesunięte, podano dokładny termin, kiedy dzieci pójdą do szkoły
2. Tysiące Polek i Polaków dostaną dziś takiego samego SMS-a. Sytuacja jest poważna
3. Waloryzacja emerytur 2021. Znamy już kwotę podwyżki

Podczas, gdy fasola będzie się nam gotować, na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę, a następnie dodajemy do gotującej się fasolki. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy wedle uznania. Możemy zagęścić sos, jeśli uznamy, że jest on zbyt rzadki. W tym celu na oddzielnej patelni przygotowujemy zasmażkę z masła i łyżki mąki, a następnie dodajemy do garnka z fasolką.

Źródło: [beszamel.se.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Jest decyzja w sprawie maseczek w szkołach. Minister Edukacji oficjalnie potwierdził
  2. Poseł chciał zmanipulować widzów TVP Info. Nie wyszło
  3. Zakonnica została niewyobrażalnie skrzywdzona, później odebrano jej życie. Sprawca właśnie usłyszał wyrok
  4. Podobne rolady przyrządza się jedynie na Śląsku. Jeden składnik, o którym mogłeś zapomnieć, okazuje się kluczowy
  5. Krystyna Pawłowicz nie wytrzymała. Agata Duda będzie zadowolona z podobnej "pomocy"?
  6. Rząd nagle zabiera głos. Chodzi o wakacje Szumowskiego