Filet ryby. Pixabay/RitaE
Źródło: Pixabay/RitaE
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 1 Września 2020

Jest jedną z najpopularniejszych ryb w Polsce, ale jej jedzenie może być niebezpieczne. Niewiele osób ma tego świadomość

Wydawać by się mogło, że jedzenie ryb powoduje, iż nasz organizm otrzymuje odpowiednie składniki odżywcze. Niestety nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że niektóre ryby mogą nam bardziej szkodzić, niż pomagać. Ewa Wachowicz tłumaczy, których ryb unikać.

Ryby i owoce morza nie są tak popularne w Polsce jak w krajach śródziemnomorskich. Mimo wszystko konsumpcja ryb stoi w naszym kraju na wysokim poziomie. Niestety nie zawsze jednak otrzymujemy dobre jakościowo produkty w sklepach.

Poruszające sceny na pogrzebie Piotra Szczepanika. Wielki artysta został niezwykle pożegnanyPoruszające sceny na pogrzebie Piotra Szczepanika. Wielki artysta został niezwykle pożegnanyCzytaj dalej

Ewa Wachowicz: Ryby w Polsce to towar importowany

Dostęp do ryb w polskich sklepach zależy od regionu, w którym żyjemy. Inne możliwości mają mieszkańcy nadmorskich miejscowości, a inne terenów bez większych zbiorników wodnych. W wielu sklepach i supermarketach możemy znaleźć tylko importowane ryby. Tak wygląda sytuacja z niezwykle popularną w Polsce pangą, która jest przywożona do naszego kraju aż z Wietnamu. Jest dość tania, ale pochodzi z bardzo zanieczyszczonych wód Mekongu. Ponadto, samicom tego gatunku podaje się zastrzyk hormonalny, który ma wpłynąć na zwiększenie dynamiki hodowli tych ryb. Ewa Wachowicz zaleca, aby nie decydować się na zbyt częstą konsumpcję tego gatunku ryby, chyba że mamy pewność o jej pochodzeniu.

Gwiazda Pytanie na śniadanie z dnia na dzień straciła pracę. Jest niespodziewany komentarz, może namieszaćGwiazda Pytanie na śniadanie z dnia na dzień straciła pracę. Jest niespodziewany komentarz, może namieszaćCzytaj dalej

Ewa Wachowicz ostrzega przed mrożonkami

Znana postać na polskiej scenie kulinarnej zwraca uwagę, iż często ryby są w niewłaściwy sposób mrożone i przechowywane. Wpływa to na ich zdatność do spożycia. „Jeśli kupujemy ryby w sklepach, musimy mieć świadomość, że wiele z nich zostaje przywieziona w formie mrożonek. Następnie są one rozmrażane i tak sprzedawane. Uczciwi sprzedawcy powinni poinformować o tym swoich klientów. Dlaczego? Ponieważ raz rozmrożona ryba nie może zostać ponownie zamrożona. Musimy od razu poddać ją obróbce kulinarnej.” – piszę dla Wirtualnej Polski Ewa Wachowicz.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Wszyscy do końca mieli nadzieję, że się odnajdzie. Niestety, natrafiono na ciało polityka
2. Zaskakujący krok PKO BP. Znacznie ułatwi życie, ale jest haczyk
3. Polowanie kontrolerów trwa, mogą zapukać i do ciebie. Wiemy już kogo czekają wysokie kary po 735 zł

Warto zwrócić również uwagę na ryby z puszki, które w Polsce często wykorzystywane są do wielu potraw. Amerykańska agencja żywności szczególnie przestrzega przed tuńczykiem, gdyż może on zawierać groźne dla zdrowia pokłady rtęci.

Źródło: [Wirtualna Polska]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Uwaga, wycofano popularny lek. Jeśli masz go w domu, natychmiast wyrzuć
  2. Wiceminister: “opłata cukrowa nie trafi do budżetu państwa”. Nie, Patkowski mija się z prawdą
  3. Przykre sceny na antenie TVP Info. Padła sugestia, że dzieci dokonały prowokacji
  4. Niespodziewany rozłam w samym sercu Prawa i Sprawiedliwości. Jarosław Kaczyński zainterweniuje?
  5. Pieniądze od rządu będzie trzeba oddać? Właśnie zaczęły się kontrole, ZUS patrzy beneficjentom na ręce
  6. Ewakuacja ponad 3 tys. osób. Nie mają wyjścia, ratują swoje życie. Europejski dramat poraża