Ciasto bez pieczenia. Flickr/Marco Verch Professional PhotographerŹródło: Flickr/Marco Verch Professional Photographer
Wszystkie wideo autora Michalina Kobla
Autor Michalina Kobla - 30 Sierpnia 2020

Przepyszne ciasto bez pieczenia dla leniuszków i osób, które na szybko potrzebują czegoś słodkiego. Rewelacyjny przepis

Ciasto kojarzy nam się jednoznacznie z piekarnikiem i długimi godzinami spędzonymi w wymagającej później dokładnego sprzątania kuchni. Tymczasem, zarówno brownie, serniki, jak i uwielbiane przez starsze pokolenie bloki czekoladowe nie wymagają pieczenia. Jeżeli jednak żadna ze wspomnianych delicji nie jest dla was wystarczająco prosta w przygotowaniu, prezentujemy jeszcze jeden, obłędny przepis.

Sernik, brownie, blok czekoladowy i jogurtowiec. Które ciasta nie wymagają pieczenia?

Jednym z najpopularniejszych ciast, które przygotować można bez obróbki termicznej w piekarniku, jest sernik. Niewiele deserów dzieli tak bardzo jak on. Zarówno w kontekście dodawania do niego rodzynek, jak i właśnie pieczenia. Ta niepozorna potrawa, bazująca na białym serze ma nie tylko niezwykle długą historię (pierwsze zmianki na jej temat pojawiły się w starożytności, naprawdę) ale i szeroki wachlarz odmian. W Polsce najpopularniejszy sernik to ten podawany ze wspomnianymi rodzynkami, pieczony, z warstwą polewy na wierzchu.

Obrazy WTV"Jesteś zwykłą sz****". Dziennikarz zaatakowany po odejściu z Polsatu i przejściu do TVPCzytaj dalej

Tymczasem, na świecie rozróżnia się m.in. pozbawione spodu serniki wiedeńskie, czy łączone z czekoladą serniki niemieckie. Jego najprostszym wariantem jest naturalnie ten niewymagający pieczenia. Do przygotowania prostego deseru potrzebować będziemy spodu, zawierającą odpowiednią ilość żelatyny masę serową i dowolnie wybraną dekorację. W ostatnim czasie szczególną popularność zdobywają serniki, bazujące na mniej "tradycyjnych" dla kuchni polskiej owocach. Za przykład posłużyć może sernik z wmieszanym do masy arbuzem, czy kiwi.

Kiedy powróci nauczanie zdalne? Ekspert ujawniaKiedy powróci nauczanie zdalne? Ekspert ujawniaCzytaj dalej

Bez pieczenia przygotujemy również jogurtowiec (gdzie żelatyną zagęszcza się masę z jogurtu), brownie i kultowy blok czekoladowy. Ostatni z wymienionych pamięta każdy urodzony w czasach PRL. Zasadniczo, trudno wyobrazić sobie skrojony lepiej pod ludzkie podniebienie deser. Ma w sobie wszystko - dużą ilość tłuszczu, cukru i czekolady. Jeżeli z rozrzewieniem myślicie o jego smaku, ale dbacie o linię, warto zastanowić się nad brownie. Ciasto można przygotować nie tylko bez pieczenia, ale i bez zbędnych kalorii. Masę przygotować można z daktyli, których naturalna słodycz doskonale imituje czekoladę. Nie oznacza to, że nie możemy do masy dodać kakao. Razem z bakaliami stworzy doskonałe połączenie, które po stężeniu w lodówce pozwoli nam cieszyć się szybkim brownie bez pieczenia.

Przepis na ciasto bez pieczenia

Jeżeli żaden z wymienionych deserów nie jest dla was wystarczająco prosty, mamy w zanadrzu jeszcze jeden. Prezentowana przez kanał smaczny.tv receptura składa się wyłącznie z tego, co najprawdopodobniej znajduje się właśnie w waszej kuchni. Według autorów, potrzebujesz:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka z jaj
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 21 ciasteczek (herbatników)
  • 50 g wiórków kokosowych

Naturalnie, najważniejsze są tutaj mleko, mąka, skrobia, żółtka, ciastka i masło. Resztę składników, wedle uznania, można modyfikować. Jak przygotować ciasto według kanału? Najpierw powinniśmy wymieszać żółtka ze skrobią i mąką. Do masy dodajemy szklankę mleka i dalej mieszamy.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Bardzo smutna wiadomość sprzed kilku chwil. Śmierć uderzyła nagle, fani w żałobie
2. Trąby powietrzne w Polsce, gwałtowne incydenty burzowe. Uwaga, prognoza pogody niepokoi
3. Gang Fajniaków ma nie tylko przyciągnąć dzieci. Biedronka ma drugi, mniej popularny cel akcji

Drugą szklankę zaczynamy podgrzewać w rondlu, dodajemy cukier i wcześniej przygotowaną masę. Kiedy zawartość garnka zgęstnieje, pozwalamy jej ostygnąć. W międzyczasie ucieramy masło, do którego następnie dodajemy ochłodzoną już masę, nadal miksując. To właśnie na tym etapie, według autorów, dodać powinniśmy likiery. Jak nie trudno się domyślić - zastąpić można je innymi smakami.

Przed nami najłatwiejszy etap. W foremce wykładamy herbatniki, a następnie masę. Ciasto przekładamy tyle razy, ile uznamy za słuszne. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i wkładamy foremkę do lodówki. Zgodnie z przepisem, ciasto powinno chłodzić się przez 4 godziny, ale czas ten może ulec zmianie w zależności od naszych preferencji.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Tragiczne informacje z Mazowsza. Nie żyją dwie osoby, cztery zostały ranne
  2. 296 zmarłych bez chorób współistniejących? Tak, to prawda
  3. Pytanie na śniadanie: Afery ciąg dalszy, widzowie zażenowani, komentują wprost. "TVP schodzi na psy"
  4. Publicysta Radio Maryja namawia do użycia amunicji wobec LGBT. Wcześniej obrażał ofiarę księdza-pedofila
  5. Mieszkał w 10 osób na 20 metrach, jadł ze śmietników. Patryk w wieku 12 lat zarabiał na jedzenie dla rodzeństwa, teraz prosi o pomoc
  6. Polacy są na liście. Kolejny kraj zamyka się na cudzoziemców. Nie wpuszczą prawie nikogo

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News